За втори път в рамките на пет дни NASA прекрати обратното броене и отложи планирания опит за изстрелване на гигантската си ракета от следващо поколение - „Артемис 1”, пише Ройтерс. 

По време на зареждането рано тази сутрин е прозвучала аларма за свръхналягане и то за кратко е било преустановено. Не са били констатирани щети и зареждането с гориво е продължило. Минути по-късно обаче водородното гориво е започнало да изтича от секция на двигателя в долната част на ракетата.

Часовниците за обратно броене продължиха да тиктакат, отбелязва Асошиейтед прес. Ако все пак бъдат спрени, то NASA може да насрочи друг опит за изстрелване на ракетата в понеделник или вторник.

Припомняме, че в понеделник беше открита пукнатина в междинния резервоар - част от ракетата „Артемис 1”, която свързва резервоарите за течен водород и течен кислород. Възникна и проблем с един от четирите огромни двигателя.

Целта на мисията „Артемис 1” е да постави началото на американската програма за завръщане на Луната, да установи трайно присъствие на нея и да я използва като трамплин за бъдещи мисии до Марс. NASA се надява да изпрати четирима астронавти в орбита около естествения спътник на Земята през 2024 г. и най-рано през 2025 г. екипаж да кацне на повърхността ѝ.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук