Руският военно-промишлен комплекс (ВПК) произвежда 500-600 нови танка годишно, но годишно войските на Москва губят повече от 1000 такива машини и около 2000 БМП на бойното поле в Украйна. И запасите на страната ще се изчерпат към средата на 2025 година, съобщава американското списание Forbes.

Войната в Украйна е вече навлезе в трета година и на бойното поле се очертават три основни движещи сили.

Първо, Русия е напълно мобилизирана - политически, индустриално и военно. Но тази мобилизацията източва ресурсите, които Кремъл не може да поднови. С други думи, Русия е силна, но крехка, пише изданието, пише "Фокус".

Второ, Украйна също се мобилизира, но остава зависима от чуждестранна помощ, а приятелски настроените към Русия републиканци в Камарата на представителите на САЩ задържат решаваща част от тази помощ.

Трето, тактиката на военните на Киев е по-добра от руската, като помага на украинските формации да победят много по-големите части на Москва.

Но руснаците продължават да напредват и да печелят позиции. И единственият човек, който може да ги спре, председателят на Камарата на представителите на САЩ Майк Джонсън, засега отказва подобна стъпка.

Всичко, което Джонсън трябва да направи, е да подложи на гласуване спешен законопроект, който ще предостави 60 милиарда долара помощ на Украйна.

Според изданието за 26 месеца тежки боеве руските военни са загубили в Украйна 15 300 танка, бойни машини, гаубици и други оръжия, както и стотици хиляди военнослужещи.

И все пак руските сили в Украйна са повече от всякога. "Всъщност руската армия сега е с 15% по-голяма, отколкото в началото на инвазията. През последната година Русия увеличи броя на своите фронтови войски от 360 000 на 470 000“, заяви генералът от армията на САЩ Кристофър Каволи по-рано.

Но, както отбелязва Forbes, руските войници умират толкова бързо, колкото и пристигат в Украйна. В едно скорошно проучване Министерството на отбраната на Естония заключи, че смъртта на 100 000 руснаци тази година би нанесло непоправими щети, ако не и пречка, на усилията на Кремъл за мобилизация.

Съобщава се, че руската индустрия произвежда 500-600 нови танка и може би малко повече от 1000 нови БМП всяка година. Но за същото време войските на Москва губят повече от 1000 танка и около 2000 бойни машини, като процентът на загубите расте.

Според съобщенията Русия компенсира това, което й липсва, със съветската технология от 70-те години на миналия век, а в някои случаи дори от 60-те или 50-те години. Но тези стари машини са ограничен ресурс.

Последните прогнози показват, че до средата на 2025 година в складовете няма да има повече стари танкове и бойни машини. "Времето на Русия изтича“, пише естонският анализатор Артур Рехи.

Според Forbes доказателствата за недостига вече са видими: руските войски влизат в битка в небронирани товарни камиони и дори открити колички за голф, закупени от Кремъл от китайска компания.

В същото време Украйна се сблъска с недостиг на боеприпаси. Поради забавянето на Майк Джонсън руснаците окупираха Авдеевка и сега Часов Яр е под заплаха.

В същото време най-добрите украински батареи за противовъздушна отбрана замлъкнаха поради недостиг на ракети американско производство. Най-големите градове в Украйна - Киев, Харков и Одеса - стават все по-беззащитни, тъй като върху тях валят все повече руски ракети и бомби.

Обратно, с подкрепата на САЩ украинската армия може да защитава градовете си от руски нападения и да постигне превъзходна огнева мощ над руснаците.

За съжаление изборът не е на украинците, пише изданието. Зависи от един човек, американец.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук