Огнище на коронавирус бе открито в най-големия в света завод за айфони, който се намира в Китай, предаде Франс прес. Става дума за завод в град Чжънчжоу, в който работят около 300 хиляди души и който се управлява от компанията "Фокскон".

Понастоящем "операциите и производството (…) протичат относително стабилно" въпреки откриването на огнището, заяви "Фокскон".
Компанията уточни, че броят на заразените е малък, без обаче да дава конкретни данни колко точно са те.

Китай, който е най-населената страна на света, регистрира днес само 1241 нови случая на заразяване с коронавирус, като повечето от тях са асимптоматични, става ясно от изявление на китайските здравни власти.

Спорадичните появи на огнища на коронавирус обаче карат властите да предприемат строги мерки за борба със заразата. Според информация на японската инвестиционна банка "Намура" понастоящем над 200 милиона души в Китай са подложени на коронавирусни ограничения с различна степен на строгост.

В северозападния град Синин, където живеят 2,5 милиона души, жителите изразяват в социалните мрежи недоволството си от факта, че са принудени да си стоят у дома.

"Синин сега е като Шанхай през април", написа потребител на социалната мрежа "Вейбо".

Автономните райони Синцзян и Вътрешна Монголия са на първо място по брой на заразени с коронавирус, предадоха световните агенции, позовавайки се на китайските здравни власти.

Според данните на властите в двата автономни региона живеят 30 процента от всички заразени с вируса в Китай.

Властите на китайския град Ухан, в който за първи път бяха регистрирани случаи на заразяване с коронавирус, въведоха строги противоепидемични мерки в градския район Ханян, където живеят около 840 хиляди души, съобщиха местните власти.

На жителите на района е забранено да излизат навън от днес до 30 октомври, освен ако не става дума за случай на крайна необходимост.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук