Китайски учени са изградили изследователски център за създаване на лунен симулатор, който ще симулира условия на ниска гравитация на Земята, пише Independent.

Китай се стреми да бъде сред водещите космически суперсили. Космическата агенция на страната се надява, че новото съоръжение ще й помогне да се подготви за изпращане на първата си мисия до Луната.

Изкуствената луна се намира във вакуумна камера с диаметър само 60 см.

„Тази година гравитационният симулатор ще бъде официално пуснат и той ще може да накара гравитацията да „изчезне“ толкова дълго, колкото искате“, каза Ли Руйлин от Китайския университет по минно дело и технологии. "Някои експерименти ще отнемат само няколко секунди, други няколко дни."

Учените се надяват, че новото съоръжение ще им помогне да тестват лунния хардуер на Земята в малко симулирано пространство.

Учените използват достатъчно силно магнитно поле, за да магнетизират и да накарат малки обекти да левитират. Симулаторът на изкуствена луна няма да осигури гравитация, подобна на естествения спътник на Земята, но ще позволи на оборудването да се тества в приблизителни условия.

Превод: БЛИЦ