Отношенията между народите винаги са сложни и нерядко трудни за разбиране. Понякога те попадат в сферата на странното. И тогава, в най-крайната си фаза влизат в света на балоните, неидентифицираните обекти и изтребителите F-22.

Всички те се смесват, както казват във Вашингтон, с лъжи, проклети лъжи и брифинги за пресата. Всичко това се усложнява от факта, че вероятният злодей - Китай, твърди, че САЩ са нахлували на китайска територия с балони (тяхно твърдение) поне 10 пъти. Това е възможно, но също така повдига въпроса защо Пекин е допуснал толкова много нахлувания, без да прошепне и една гневна дума, пише БГНЕС.

По данни на Пентагона през последните години китайски шпионски балони са навлизали във въздушното пространство на повече от 40 държави. Като се има предвид, че тези летящи обекти са донякъде видими от земята, е странно, че никой не ги е отразил поне достатъчно шумно, за да бъдат забелязани.

Въпросът е какво са търсили китайците - и американците също, ако контраобвиненията на Пекин са верни. И двете страни разполагат с много шпионски спътници, замислени и използвани за картографиране на местоположението на самолети и ракети с ядрен потенциал и разположени в групи, които биха открили вражеско изстрелване.

Тези спътници се превърнаха в системи, които могат да откриват най-различни обекти на земята, както и електронни сигнали.

Спътниците със сигурност са полезни в основната си мисия: Не е имало размяна на ядрени удари. Но, както казват много коментатори, спътниците не могат да откриват всичко ефективно. Правителството на САЩ не е описало всичко, което предполагаемите китайски балони са шпионирали, което е разумно, но ме кара да се чудя какви допълнителни обекти е търсил Китай и защо са им били необходими бавно движещи се високолетящи системи.

Очевидно те не са имали за задача да откриват обекти в реално време. За да се осигури широк обхват, голям брой от тези обекти (те би трябвало да се наричат обекти, а не балони, тъй като са поне частично управляеми), би трябвало да останат в небето, оставайки относително неподвижни (и напълно беззащитни), излъчвайки данни към своята база и следователно така биха били откриваеми визуално и електронно.

Те биха могли да разгледат по-отблизо обекти на земята, засечени от спътници. Целите им би трябвало да са неподвижни за продължително време, тъй като апаратите се движат бавно. Освен това обектите на наблюдение трябва да са на открито. Повечето такива неща се изследват по-добре от хора в автомобили или, още по-добре, каращи велосипеди и сменящи гума на стратегическо място.

Проблемът, с който се сблъсквам, е да си представя мисията, която тези обекти биха могли да изпълняват - мисия, която да е невидима, да позволява лутане при нужда и да може да се избегне откриване. Би могло да има някои тясно специализирани цели, но флотът, с който изглежда разполагат китайците и за който твърдят, че разполагат САЩ, изглежда прекалено голям за тази задача.

Един от китайските апарати се е намирал над военновъздушна база на САЩ, която несъмнено е пълна с тайни, но колко от тайните биха били забележими?

Една от теоретичните мисии би била да се отвлече вниманието. Русия е много по-близо до Аляска, отколкото Китай. Тя е въвлечена във война, в която Съединените щати имат роля, за да я подценят. Според това мислене прелитането на големи, странни летателни апарати над континенталната част на Съединените щати би могло да предизвика паника, а обществото да поиска от правителството да се съсредоточи върху националната отбрана, а не върху Украйна.

Има стотици диверсионни функции, които тези обекти биха могли да изпълняват за ограничен период от време, въпреки че резултатът от този епизод е ниска степен на паника и висока степен на объркване.

Основният въпрос е как обекти с такива размери и на височини, позволяващи отлична видимост, биха могли да останат незабелязани, ако обвиненията на САЩ и Китай са дори близо до истината. От наличната информация става ясно, че апаратите се движат с грацията на слон и биха могли да бъдат свалени от самолет, ракета или добре насочена прашка.

Те трябва да са зашеметяващо усъвършенствани, което би обяснило защо американското правителство не дава отговори. Ако националната сигурност го изисква, значи така и трябва да бъде. Но цената е, че правителството на САЩ сваля въздухоплавателни средства и знаейки от самото начало, че те са китайски, не е в състояние да ни каже какво е намерило в останките.

Не вярвам, че на тези въпроси може да се отговори, изхождайки от предположението, че съответните участници са глупави или са предатели. Обектите се нуждаят от обяснение и досега остават неразбираеми. Онези, които предпочитат обяснения, основаващи се на глупост или предателство, са добре дошли. Аз предпочитам да мисля, че просто не съм способен да разбера сложната истина.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук