Не беше далеч времето, когато навсякъде около нас се говореше за играта Pokemon Go, големи и малки вървяха, тичаха, караха колело, а някои дори и кола, за да търсят нещо, пише Монитор.


Какво правят те: търсеха покемони или по-точно ловяха покемони (нарисувани фигури на анимационни герои).

Може би се чудите защо такава истерия по нещо толкова тъпо може да впечатли толкова народ, а накрая имаше и загинали, докато се опитваха да хванат някакъв си дракон ... За да се докажат сред себеподобните си.

Нещо подобно отново се задава, само че за вече порасналите почитатели на игрите, а доказването е като ... печелят пари.

Една американска компания стартира дейност у нас преди няколко дни, предлага алтернативно придвижване на жителите и гостите на София чрез електрически тротинетки. Необходимо е да имате смартфон, приложението за наемане на скутери и банкова карта към сметка.

Като почитател на всички видове транспорт бях очарован. Но азбучната истина, че технологията изисква човешка намеса все още е реалност и при този бизнес.

Скутерите трябва да бъдат зареждани. Затова вече десетки столичани станаха "джусъри" (зареждачи на машините), поне на хартия.

Процедурата да започнете да заработвате допълнително пари е лесна и бърза, но след това ентусиазмът може бързо да изчезне.

Толкова и бързо разбирате, че скутерите тежат повече от продаваните в магазина, необходимо е да имате подходящ автомобил - поне комби, а най-добре ван.

Също така, за да сте на печалба, трябва да зареждате колкото се може повече е-скутери.

За зареждането на един ще се бръкнете около 70 ст. за ток и тук не слагаме на масата отработени часове и гориво.

А трудът е основно през нощта. И не на последно място - не забравяйте, че трябва да си платите данъците за дейността, за да не ви почукат от НАП с глоба.

Така мечтаните 150$, с които се привличат „работници“ са по-скоро възможни в родината на услугата, където тя е много актуална.

Видеа в нета показват мексиканци, които с ванове и без да спазват много-много изискванията, събират десетки скутери за стотици „зелени гущери“.

Работят по 6-8 часа през нощта и правят по 5000$ месечно.

Сумата и за тази част на света е впечатляваща, но хамалските усилия не са никак малко.

А и шансът да срещнете разни, не особено приятни типове, в малките часове не е много окуражава.

У нас броят на "джусърите" още е малък и до пролетта вероятно ще останат само тези с възможности да зареждат наистина по-голямо количество.

А всичко зависи и колко реални фенове ще събере услугата, кога ще има конкуренция у нас и дали топлите месеци на годината ще продължат да се увеличават.

Междувременно любопитен фотос се върти из мрежата. 

На него човек е "хванал за гушата" електрическа тротинетка и я носи със себе си.

Според потребителите в мрежата пищящото возило е хванато така, защото "знае, че го отвличат". 

Според някои версии, представени в коментарите под фотоса, човекът е видял тротинетката, без да е запознат точно от къде идва тя, и е решил да направи подарък на детето си. 

Потребителите припомниха, че въпросните превозни средства за оборудвани с GPS с цел предотвратяване на неоторизирана употреба. 

Те също така изразиха любопитство как биха действали органите на реда при тази ситуация, с оглед на GPS-а. 

Други пък изразиха мнение, че утре или други ден тротинетката ще бъде изложена за продажба на битака с променена боя.