Япония даде зелена светлина на своя космически апарат да извърши "прецизно" кацане на Луната в опит да се превърне петата страна в света, достигнала до eстествения спътник на Земята, и да активизира космическата си програма, която пострада от няколко неуспеха. Това съобщи Ройтерс.

Японската агенция за аерокосмически изследвания (ДЖАКСА) обяви, че апаратът SLIM (Smart Lander for Investigating Moon) се насочва на височина от 15 километра над лунната повърхност, откъдето ще започне автономно двадесетминутно спускане в 15:00 часа по Гринуич (17:00 часа българско време).

Апаратът SLIM, наричан още "лунен снайперист", ще се опита да кацне в рамките на сто метра от целта си, като обичайната точност при подобни мисии е от няколко километра от предварителната цел. 

От ДЖАКСА казаха, че технологията за кацане ще се превърне в мощен инструмент за бъдещо изследване на хълмистите лунни полюси, за които се смята, че са потенциален източник на кислород, гориво и вода - факторите, нужни за поддържане на живота. ДЖАКСА ще излъчва кацането в канала си в Youtube, но отбеляза, че ще отнеме около месец, за да се определи дали SLIM е постигнал високопрецизните си цели.

Япония все повече се стреми да играе по-голяма роля в космоса, партнирайки си със САЩ в противовес на Китай. В страната има няколко частни космически стартъпа и плановете на ДЖАКСА са да изпрати астронавт на Луната като част от мисията "Артемис" на НАСА в следващите години.

Японската космическа агенция претърпя напоследък поредица от неуспехи с разработването на ракети, сред които бе и неуспешното изстрелване през март на новата ракета H3. То доведе до забавяне на много японски космически мисии, сред които и SLIM и съвместното изследване с Индия на Луната, която през август м.г. осъществи историческо кацане на южния лунен полюс.

Апарати на ДЖАСА са кацали два пъти на малки астероиди, но кацането на Луната е много по-трудно заради гравитацията. Три лунни мисии на японския стартъп ispace, на руската космическа агенция и на американската компания "Астроботик" (Astrobotic) се провалиха миналата година.

След кацането SLIM ще разположи два мини апарата за изследване и заснемане.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук