За опасност от ядрен апокалипсис предупреди американското издание Вайс.

САЩ са използвали тихоокеанския архипелаг Маршалови острови за ядрен полигон по време на Студената война (1947 – 1991 г.).

Там през този период са били проведени 67 опита с ядрено оръжие, а по-късно арсеналите са били погребани под бетонни саркофази.

От началото на 90-те островите са станали депо и за неизползвани биологични оръжия.

Отровните вещества са проникнали във водите и почвата. Една от последиците на замърсяването е била, че две от всеки три жени са раждали деца с вродени малформации.

Глобалното затопляне обаче може да предизвика нова опасност, която да засегне цялото човечество.

Нивото на  водите на Тихия океан в района на Маршаловите острови от 1993 г. до днешна дата се е повишавало с 2,4 сантиметра на година, докато средното световно ниво на повишаване на океаните е било под един сантиметър на година.

Повишаването на налягането, предизвикано от натрупването на водната маса, може да разруши и без това неособено сигурните бетонни  конструкции, под които са погребани ядрените и биологичните арсенали.

Последиците ще са ужасни - направо апокалиптични. Съществува реална опасност всички тези отровни веществена да се излеят първо в Тихия, а след това и в Световния океан. Нещо по-страшно от Чернобил, посочи още изданието.