В неделя Славчо Атанасов ще се яви на своя трети балотаж за кмет на Пловдив от общо 5 участия в местния вот под тепетата. В едно от тях – през 2007, той дори успя да стане градоначалник и то от първи тур. Тогава Атанасов бе кандидат на ВМРО, подкрепен от ОДС и набиращата мощ млада партия ГЕРБ. Година по-късно пловдивският кмет се извъртя и без да пита избирателите, прекрои мнозинството в Общинския съвет, като пусна БСП във властта през задния вход, без социалистите да са спечелили избори.  

В предизборните си послания от последния месец Славчо Атанасов обиколи всички платени форми по националните телевизии, за да обяснява колко много работа е свършил като кмет и и колко честно, умно, открито и диалогично е управлявал града.
Най-малко 10 примера от недалечното минало обаче ни карат да се замислим, дали Пловдив ще има реална полза, ако кандидатът на НФСБ и ВМРО се върне на пл. „Стефан Стамболов” 1
 
1. Славчо Атанасов вкара БСП в местната власт,
като обърна гръб на ГЕРБ, с чиято помощ през 2007 г. успя да спечели изборите за градоначалник. Това се случи през септември 2008 г.по време на среднощната сесия, когато воеводите в сговор с левицата и гравитиращите около силните на деня партии спретнаха свалянето на основателя на ГЕРБ в Пловдив Йордан Кюмюрджиев  от председателския пост в Общинския съвет. След този ляв  завой , предприет непредпазливо от Славчо Атанасов, всички ръководни длъжности в Община Пловдив бяха поделени „по братски” с БСП.

2. Откри с мажоретки откри първия си инфраструктурен обект – WC в  Цар – Симеоновата градина

Безспорно е, че ремонтите на няколко градски WC-та беше важно начинание, но еуфорията с танците на девойките пред тоалетната  показа, че местната власт  обича  по всеки повод да се представя в бляскавите светлини  на прожекторите, но нещо бърка с приоритетите.

3.  Превърна стадион „Пловдив“ в паметник на спорта

В  началото на мандата на Славчо Атанасов Върховен административен съд потвърди, че спортният комплекс е общинска собственост и Община Пловдив има право да подпише договор с консорциума на бизнесмените Николай Гигов и Атанас Търев, който в предишния мандат беше спечелил  конкурса за концесия.  Офертата на кандидат – концесионера остана обаче без резултат, тъй като до подписване на договора не се стигна.

Испанските инвеститори, докарани от Христо Стоичков с оферта за стадион „Пловдив”, също удариха на камък. Славчо Атанасов и неговия екипсе бяха усъмнили в намеренията на чуждата фирма, в резултат на което тя се оттегли, а стадионът потъна в руини.
 
4. Екипът на бившия кмет дзакъсня с 16 минути да мнесе проекта за Небет тебе 
Така Пловдив се размина с безвъзмездната европейска помощ, с която най-високата част на Трихълмието можеше да Бъде реставрирана и да се превърне в голяма атракция за туристите и гостите на града.  

Тази конфузна случка лиши Стария град от 5 – 6 млн. лева. Няколко години по-късно трите паметника на културата бяха ремонтирани  със средствата от общинския  бюджет, но вече в годините на управлението на ГЕРБ в Пловдив.

5.  Първо купи еко метли от клони, а после поръча пластмасови без дръжки
Еко съоръженията, наплетени от специални храсти, вдигаха прах до небето, докато почистваха тоновете пясък, с които ОП „Чистота“ бореше поледиците през зимата .ПВ края на мандата си Атанасов обяви и обществена поръчка на стойност 700 000 лева за пластмасови метли без дръжки с презумпцията, че са вечни и в годините ще се сменят само саповете. 

6. Плочките в квартал „Капана” се потрошиха
почти веднага, след като бяха наредени на тротоарите. Оказа се, че фирмата, наета да изпълни обществената поръчка за 200 000 лева, е ползвала тънка настилка извън задължителните стандарти.

7. Скара се с правителството  на Борисов  и набучи на копие договора за софийския боклук
Споразумението  с министерството на финансите предвиждаше държавата да компеенсира с 15 млн. лева Пловдив за депонирането на балите със столична смет край Цалапица.
„Диалогичният“ Атанасов обаче се разсърди, защото парите се забавиха и на първия етап бяха преведени едва 3 млн.  и набучи договора на копие.

8. Пак по това време Атанасов за малко не котурна Красимир Каракачанов като лидер на ВМРО

Заедно с цялата пловдивска организация и авери от други краища на родината Славчо Атанасов регистрира движението НИЕ и опита да разцепи съществуващата от 1893 г. организация на ВМРО. По време на конгреса Атанасов събра 310 гласа, а Каракачанов едва оцеля с 381. После Славчо и хората му напуснаха ВМРО. Тези дни обаче се чува, че за да спаси политическото си бъдеще, професионалният кандидат-кмет на Пловдив е решил да напусне потъващия кораб на Валери Симеонов и НФСБ и да поиска прошка от Каракачанов, като се върне при воеводите. 
 
9. Продаде общинските 30% в „Градски транспорт” на частния партньор Батаклиев
 
Така Община Пловдив окончателно загуби възможностите си да влияе на бъдещето на бившия общински превозвач. Над 99% от акциите попаднаха в ръцете на общинския съветник от БСП  Ангел Батаклиев и тръгна безвъзвратно по пътя на фалита.
 
10. „Обяви” война на Либия,
Когато  българската бойна  фрегата „Дръзки” се включи в международната миротворна мисия, Атанасов предупреди публично, че навлизането в териториалните  води на Либия ще означава война с тази държава по всички международни правила.