Ако на кутиите с цигари се слагат картинки с всякакви смъртоносни гледки, то на входа на София трябва да се вдигне огромен билборд на съсипани бели дробове и предупреждение, че оттук жив няма да излезеш. Нивото на замърсявания тази година удари пик, който се чувства буквално с всяко вдишване. В случай, че от седмици имаш усещането за оловна топка, заседнала в гърдите, както и едно специфично плитко и затруднено дишане, при което едва успяваш да поемеш необходимите дози кислород, то тук ще намериш 10 радикални варианта, които да ти помогнат с обгазяването, пише "Стандарт".

1. Тренирай гмуркане

Занимавай се с гмуркане усилено! Само така може да се научиш да задържаш дъха си по минута, минута и половина – точно толкова, колкото ти трябва да пресечеш един голям булевард. Практикуването на гмуркането ще уголеми значително обема на белите ти дробове и ще ти позволят да вдишваш само когато е крайно необходимо. Лятото вместо да се плацикаш като идиот на един метър дълбочина и за пореден път да учиш приятелката си да плува (няма да стане, на нея й е по-приятно да пищи и да се дави), започвай да се гмуркаш в морето. Ако ти помага, визуализирай на морското дъно пред себе си опустошената от дим, сажди и гадории София, с която ще ти предстои да се преборваш непрекъснато. Само така ще станеш заякнал и готов да се справи с предизвикателствата столичанин!

2. Пропуши цигари

Това ще е началото на здравословния ти живот. Няколко цигари дневно, точно докато пресичаш булевард "България"! Някъде около "Красно село" може да запалиш вече пура - пак ще е по-добре. Не само, че ще поглъщаш вещества, които са по-малко вредни от въздуха навън, ами й ще си доставиш отпускащата радост от никотина, която да замести угнетяващите катрани, които приемаш по задължение. Февруари месец 2017-та е най-подходящият момент, в който да станеш пушач, или да се върнеш към навиците си, ако си ги имал в миналото. Никога не е късно да започнеш да водиш качествен живот.

3. Блъскай се в автобусите

Ето, че най-сетне онова неприятно обстоятелство, при което нечия почти смачкана между рамената на други глава се провиква безпомощно как вече "НЯМА ВЪЗДУХ!", не изглежда съвсем негативно. Липсата на материал за дишане в автобусите и това, че счупените механизми за отваряне на прозорчетата пречат на нахлуването на всякакви пари отвън, означава все пак следното: претъпканите автобуси са новата зона на комфорт и стабилност, в която може да намериш подслон от изпаренията навън. До дробовете ти ще достига прекалено малко въздух, което е добре за тях! Само трябва да се научиш като слизаш да не се подаваш на инстинкта да вдишваш мощно и с отворени гърди.

4. Разболей се от пневмония

Евентуалното разболяване от пневмония би могло да те доведе до обетованата земя за всеки бял дроб - терапиите с най-различни и приятни инхалации под наблюдението на специалисти. Попадането в белодробна болница би могло да захрани изнемощелите ти съпротивителни сили. Там ще намериш приятели и съмишленици, съседи по легло, които ще са изтерзани и нещастни от изпаренията навън както и ти самият. Ако се разболееш от пневмония ще може да лежиш необезпокояван на легло цели две седмици, които ще намали радикално достъпът ти до въздуха навън!

5. Спри си шибаната кола

Задръстване на отиване на работа - 1 час. Задръстване на връщане от работа - още 1 час. Изхарчени пари на месец за бензин - 200 лв. Изхабени нерви в клаксони и псуване – не питай. Само че въобще не те съжаляваме. Ти живееш в "Света Троица", работиш в "Младост", но не щеш да се качват на метрото, понеже от тинейджър си научен да мислиш, че единствено карането на личен автомобил слага венец на смисъла на твоето съществува във Вселената. Ти просто си от тия момченца и момиченца, които на 17 годишна възраст изкараха книжки, и педалът на колата вече се е превърнал в протеза на тялото. Струва ти се някак непрестижно, проява на лош вкус и бедност, да влезеш в метрото. Заради такива като теб в столицата в момента има три милиона автомобила. Ако само за една седмица ти и останалите авто екстремисти оставите колите си пред блока, София ще прогледне и ще си поеме въздух. По повече от една кола на човек обаче е обществена диагноза.

6. Ужаса в Студентски град

Свързан е с предишната точка. Вече стана норма да дойдеш от провинцията и да живееш в общежитие за 30 лева, но да караш кола за 10 000 и да хвърляш двайсетачки по кафетата и петдесетачки по дискотеките. Какъв по-точно е смисълът да учиш в УНСС, който се намира на 10 минути пеша от най-отдалечените точки в Студентски град, и в същото време винаги да държиш паркирана пред блока колата, дето ти я купиха за бала. Но защо да ходиш пеш... ти си вече на 21 години, не ти прилича да използваш краката си за ходене. Освен това са много омекнали от пиенето вчера.

7. Премести се в Тополовград

По принцип щяхме да препоръчаме Пловдив, Русе, Велико Търново, Варна, Бургас...Обаче и там да притежаваш кола и да я караш всеки ден дори когато ходиш до кварталния магазин, е единственият начин да се чувстваш значим човек и извисен гражданин. Затова - отиди да живееш в Тополовград. Там няма задръствания, въобще почти нищо няма. Най-сетне ще намериш мир.

8. Отиди в Пекин

Събери пари и прекарай една седмица в Пекин. Сражавай се със смога от сутрин до вечер, вдишвай го стоически и с достойнство, а после като се прибереш в България, ще можеш най-сетне да изпиташ облекчение. Обяснявай на всички, че тук все пак е по-добре от Азия, което трябва да се превърне в новия вид утешение - като си на последно място в Европа, се налага да смениш континента, иначе ще се депресираш съвсем.

9. Стани Батман

Над безобидния Готъм сити бди човекът-прилеп - не е ли крайно необходимо най-сетне да се появи и в София? Ако станеш Батман ще можеш да се движиш по покривите през нощта, когато нивото на праховите частици значително спада. Ще притежаваш и маска, която да неутрализира контакта с всякакви гадории! Като цяло, дори не е задължително да се бориш с престъпността. Важното е да се чувстваш добре и да дишаш в нормите.

10. Открий машина на времето

Вече и без това е повече от наложително. Тръмп спечели изборите, защото обеща на американците да върне страната им в славното минало, "Брекзит" се осъществи, понеже англичаните повярваха, че могат да се върнат в епохите от преди глобализацията: а ти ще използваш машината на времето по много по-екологични причини. Най-сетне ще спреш да съзерцаваш със сълзи на очи онези стари снимки на София, в които „още ги нямаше селяните" и си можел да си играеш на топка навсякъде по центъра. Друг носталгичен артефакт – софийското гражданство – също би могъл да бъде притежаван от теб и да те спаси от стълпотворението на хора и коли в столицата, което води до неизбежното замърсяване. Покрай цялото това нещо, докато дишаш хубав въздух с пълни гърди, може да участваш отново в ключови политически процеси – 89-та, 97-а... Знаем, че ще направиш тъкмо обратното на онова, което направи тогава.