Попълнете търсена ключова дума или фраза

124 детски градини обновява България по инициатива на Борисов!

https://blitz.bg/obshtestvo/124-detski-gradini-obnovyava-blgariya-po-initsiativa-na-borisov_news786076.html Blitz.bg

Учебните заведения са с ново и модерно оборудване

София, България 26 Ян. 2021, 11:48 2584 прочита 0 коментара
До 2023 г., когато изтича срока на проектите в настоящия програмен период по ОПРР, ще бъдат обновени общо 124 детски градини. Реновирани ще бъдат и 307 училища, 13 висши училища и 5 обединени детски комплекса. Това става ясно от заложените от третото правителство на премиера Бойко Борисов образователни приоритети.
Нови 16 са реновираните образователни институции по европейските програми за трансгранично сътрудничество с Република Северна Македония, Сърбия, Румъния, Турция и Гърция.  

​Така за последните шест години в страната са модернизирани общо 205 сгради на образователната инфраструктура с финансиране по управляваните от регионалното министерство програми. Статистиката е за обхванатите образователни институции в 39-те големи града на страната, 80 по-малки общински центъра и населени места в пограничните райони, както и професионални училища в сферата на културата, спорта, земеделието, агротехниката, ветеринарната медицина и професионални гимназии в различни населени места. 

Сградите са преобразени като визия, с обновени фасади и обзавеждане. За повишаване на енергийната ефективност са монтирани топлоизолация на стени и покрив, нови прозорци и врати. Изграденото ново осветление пести енергия и е съобразено с изискванията за здравословни и безопасни условия на труд. Подменени са изцяло и водопроводните и електрически системи, изградени са и нови – за пожароизвестяване, видеонаблюдение. Внедрени са информационни технологии. Архитектурната среда е адаптирана за лесен достъп на хора в неравностойно положение, като в някои от учебните заведения са изградени и асансьори.

По голяма част от проектите е подменено и оборудването – нови чинове, интерактивни дъски, професионално и спортно обзавеждане. Учениците се обучават и в обновени физкултурни салони, като в някои гимназии са построени изцяло нови многофункционални спортни зали. Модернизирани са и системите за отопление. Благодарение на инвестициите са реновирани и дворните пространства.
 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам