Силен снеговалеж се наблюдава в 15 български области, съобщиха от Национална агенция “Пътна инфраструктура” (НАПИ).

Към 12 часа днес 1501 машини почистват републиканската пътна мрежа. Опорните пунктове са в готовност да продължат работата и през нощта като увеличат броя на машините. Всички разполага с нужните количества пясък, сол, луга и инертни материали уверяват от НАПИ. Проходът “Владая” е почистен и обработен с пясък.  
Силен снеговалеж има в Плевен и областта, покривката е над 50 см. Ограничено е движението на тировете на път І-3 при км 132 в едната посока.
68 машини почистват пътищата във Велико Търново. Затворен  е проходът “Хаинбоаз” – там снежната покривка е 60 см.
Обилен снеговалеж има по-високите и усойните места в Смолян, както и на участъка Доспат – Девин. Работят 20 машини. През проходите Рожен, Превала, Пампорово и Печинско автомобилите трябва задължително да са с вериги.
Вали сняг в Пазарджик, в района на Пещера покривката е над 75 сантиметра, има снегонавявания в участъка Пещера – Пловдив. 96 машини работят в областта. АМ “Тракия” е почистена и обработена.
В област Търговище покривката е над 50 сантиметра. Поради силен вятър и големи преспи до 14.00 часа се спират от движение тежкотоварни автомобили с ремаркета и полуремаркета на път І-4 Търговище – Боаза – Антоново. В участъка работят роторни снегорини.
В Русе има преспи и снегонавявания.  Има закъсали тирове в участъка Русе - Разград, които продължават да се движат с летни гуми. 32 машини разчистват пътните участъци, опесъчава се пътят Русе – Бяла. Възстановено е движението на изхода на града, където катастрофираха тир и лек автомобил.
Над 70 машини на територията на Пловдив обработват пътната настилка. Спират се от движение тировете на АМ “Тракия”, трасето е почистено и обработено. Автомобилите трябва да бъдат задължително с вериги по третокласната пътна мрежа.
Силен вятър и обилен снеговалеж има в Ловеч, 40-60 сантиметра е дебелина на снежната покривка. 58 машини почистват и опесъчават  основните направления. Проходът Шипково – Рибарица е затворен, снегът е над 60 см. Затворени са и направленията Микрево – Ловеч, Ледница – Горско сливово, Деветаки – Брестово.
Снежна буря има на връх Шипка, 65 машини почистват пътната мрежа в Габровска област. Проходът Шипка е проходим при зимни условия, задължително е ползването на вериги.
Силен вятър и обилен снеговалеж има в района на Силистра. Няма затворени участъци, над 20 машини работят по пътищата.
Във Враца главните пътища в областта се проходими при зимни условия. Затворен за движение е участъка Ферибот – Оряхово. По данни на ОПУ – Враца 80 на сто от автомобилите, вкл. и тировете, са с летни гуми.
Много силен вятър и снеговалеж има в Сливен. Във високите части на областта покривката е до 60 см. С вериги и без ремаркета и полуремаркета трябва да бъдат камионите по направлението Сливен – Стара река.
Обилен снеговалеж има по направлението Чирпан – Братя Даскалови на територията на ОПУ Стара Загора. Има ограничение на движението на пътя Стара Загора – Нова Загора през Раднево. През старопалнинските проходи автомобилите трябва да бъдат с вериги. През прохода Хаинбоаз тежкотоварните камиони се пропускат регулирано. АМ “Тракия” е почистена и обработена.
15-20 сантиметра е снежната покривка е в Хасково, има силен вятър, преспи и навявания, особено в участъка Димитровград – Минерални бани – Хасково, където видимостта е 2-3 метра. Автомобилите трябва да бъдат с вериги по път ІІ-76 Харманли - Голяма звезда – Тополовград. Временно за два часа, до 11.30 часа, са били спрени тировете от Капитан Андреево до почистването на пътя. В 11.30 часа камионите са били пуснати. В тежко състояние е път І-5 Димитровград – Стара Загора. Почистени до черно са Пловдив –  Капитан Андреево и Кърджали – Хасково.
40-50 сантиметра е снежната покривка в област София. 200 машини почистват пътната мрежа. АМ “Хемус” и АМ “Тракия” са почистени и обработени с пясък, има ограничение само за движението на тежкотоварните камиони. Няма затворени участъци по направлението Самоков – Боровец. Трета лавина е паднала на прохода Петрохан. Очаква се движението да бъде възстановено късно следобед.
Сняг в област Монтана не вали, но духа силен вятър. Община Вършец е обявила бедствено положение. Над 70 машини работят в областта.
Слаб сняг  вали в Добрич и района. Между 1 и 2 сантиметра е снежната покривка. Пътищата в областта са проходими при зимни условия.
52 машини работят в  Благоевград и областта. Вали слаб сняг, но има силен вятър. По път Е-79 има снегонавявания, пътят се почиства и обработва непрекъснато. През проходът Папаз чаир има ограничение за движението на тежкотоварните автомобили.
58 машини работят по почистването и опесъчаването на пътищата в област Перник. Снежната покривка в района е около 30 см.
Очаква се да спре снеговалежът в Кюстендилско. Снежната покривка е от 30 до 60 сантиметра по високите части в областта. Действат 30 машини. Автомобилите трябва да бъдат с вериги за ГКПП Гюешево и по направлението Кюстендил – Радомир.
Няма снегонавявания и заледявания в Бургас. Без проблеми е движението през Старопланинските проходи – Айтоски и Ришки.
Мокри са настилките във Варна, 506 сантиметра е снежната покривка. АМ “Хемус” е почистена и обработена на територията на пътното управление.
Мокри са настилките  и в района на Шумен. Почти нулева е видимостта по направленията Шумен – Силистра и Шумен – Разград – Русе. 42 машини работят, пътищата са обработват с инертни материали, духа силен вятър, температурите са от -2 до +2. Отворен за движение е Ришкия проход.
Има силен вятър в района на Видин, което много затруднява много почистването поради интензивното снегонавяване. Има временно ограничение в движението на път ІІІ-121 Иново – Градец – Ишенци – Бойница – Кулата и на път ІІІ-122 Видин – Ново село – Брегово. Нормално е движението на път Е – 79.
32 машини работят на територията на ОПУ – Разград. Няма ограничения за движение при зимни условия по главните пътища в областта./БЛИЦ