Две трети от българите над 18 г., или над 4 млн. души, страдат от венозни заболявания. А специалистите, които могат да ги лекуват - флеболози и съдови хирурзи, са едва 50. Това означава, че на всеки един от тях се падат по над 82 000 пациенти. В тежък дефицит сме, трябва да се направи нещо, алармира доц. Лъчезар Гроздински, съпредседател на Националното дружество по флебология. Той е водещият ни диагностик на флебологичните болести (работи в Националната кардиологична болница), съобщава в. "Труд".
Проблемът, повдигнат от него, ще е първа точка в дневния ред на Втората национална конференция по флебология, която ще се проведе на 8 ноември т.г.
Нелекуваните венозни заболявания като тромбофлебит (образува се съсирек, който причинява възпаление на една или няколко вени, обикновено на краката) води и до белодробна емболия (съсирекът се откъсва и фатално стига белия дроб). Затова в черната класация на причините за смъртността венозните болести се нареждат на четвърто място след инфаркта, инсулта и раковите заболявания. /БЛИЦ