Попълнете търсена ключова дума или фраза

24 фирми въртели страшна схема със санирането

https://blitz.bg/obshtestvo/24-firmi-vrteli-strashna-skhema-ss-saniraneto_news714268.html Blitz.bg София, България 10 Дек. 2019, 20:56 5824 прочита 13 коментара
Санкции на 24 фирми наложи Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за формиране на картел при саниране на блокове по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради.

Комисията е наложила глоби на „Мултиплекс инженеринг“, „ВМЛ–консулт“, „Димитров и син“, „Адапт“, „Архкон Проект“, „Евиданс инженеринг“, „Тобо инвест“, „Фрибул“, „Корект“, „Инфрам“, „Интконс“, „Ен Екип“, „Протико Ил“, „Архкон Проект“, „Консултантска Инженерна група“, „Кимтекс–ЛС“, „Експрес Консулт“, „Соларват“, „БОАЛ“, „Пешев“, „Джи Ер Ен Пауър България“, „Пловдивинвест“, „Стройконтрол“, „Си Енд Би Енерджиконсулт“ и „Енерджи Про Дм“.

Установените нарушения са за манипулиране на обществени поръчки в общините Търговище и Гоце Делчев и споразумения между участниците относно разпределянето на обектите, възлагани в процедурата, както и относно цените, които да предложат на възложителите, посочват от КЗК.

Това изцяло елиминира конкуренцията в процедурите за възлагане на обществени поръчки. Като доказателства за картела в КЗК има електронна кореспонденция между участниците, информация и доказателства от възложителите, както и от самите участници.

От КЗК съобщават, че за първи път предприятия, участвали в картели, са сътрудничели на инспектори на Комисията по време на разследването. Затова от КЗК са освободили от санкция едно дружество и са намалили размера на глобите на две други фирми.

Общият размер на наложените санкции е 398 174 лв., от които 147 761 лв. е общият размер на санкциите на участниците в обществената поръчка на община Търговище, а 250 413 лв. са санкциите на фирми в обществената поръчка на община Гоце Делчев.

Предстои Комисията да се произнесе и относно твърдения за манипулиране на обществената поръчка в Пловдив.

13 Коментара:

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам