24-годишният пациент от село Камен, който загуби битката с COVID-19 е приет на 6 ноември, около 12,30 часа по обяд в Спешна помощ-Горна Оряховица с оплаквания, безсилие, обща отпадналост, суха кашлица и недостиг на въздух.

Назначена му е рентгенография на бял дроб, която отчита картина на тежка двустранна бронхопневмония, тип COVID-19, съобщават от МБАЛ "Св. Иван Рилски" - Горна Оряховица.

Направени са ЕКГ и кръвни изследвания, като дежурният лекар насочва пациента за хоспитализиране.

Болният е бил приет в COVID отделението, където е мониториран, направен му е PCR - тест и веднага започва адекватно лечение по протокол - подаване на кислород, антикоагулантна терапия, широкоспектърна антибиотична терапия, кортикостероиди и симптоматична терапия.

Преди да постъпи в болницата, пациентът е бил лекуван в домашни условия 10 дни с "Азакс" 500 мг, "Ердомед", парацетамол и витамини, назначени от неговия личен лекар. Имал е и затлъстяване.

Поради влошаващите се лабораторни и клинични показатели на фона на оптимална терапия, болният е трансфериран в интензивния сектор, където е интубиран в продължение на два дни.

Въпреки положените усилия на медицинските екипи, пациентът е починал в 5:20 часа на 9 ноември.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!