“Човешкият фактор, младите и талантливи кадри са най-голямото богатство за компаниите” каза министърът на държавната администрация и административната реформа Николай Василев на участващите фирми в ежегодния форум за студентски стаж и кариера “Кариери 2009 – Добра Кариера, Добър Живот” във Варна, цитиран в съобщение на МДААР.
33 кoмпании имат щандове в днешното издание на Форума в морската столица. Министър Василев поздрави фирмите, че въпреки финансовата криза участват във Форум за кариерно развитие и търсят нови млади таланти. Той подчерта, че Варна, като голям университетски, бизнес и културен център, винаги е била място, където Форумът в имал голям успех и посещаемост.
На откриването присъстваха още Светлозар Петров – управител на “ДжобТайгър”, Кристиана Чакърова – мениджър „Корпоративни връзки” в “Нестле България” АД, народните представители Деница Димитрова и Антония Първанова, евродепутатът Биляна Раева, областният управител на Варна Христо Контров и заместник областният управител на Варна Стилян Гроздев.
Форум “Кариери” се организира за осма поредна година, а във Варна – вече седма година. Миналата година варненското издание на форума е било посетено от над 4500 студенти и млади специалисти. Тази година Форумът се провежда през март и април в общо девет града от страната – София, Варна, Свищов, Велико Търново, Русе, Благоевград, Пловдив, Бургас и Стара Загора. Всяка година той разширява своя обхват, включвайки нов университетски град. Новия град, на който ще гостува осмото издание на форум “Кариери — Добра Кариера, Добър Живот” е Бургас. Софийското издание на Форума, което се проведе на 18 и 19 март 2009 г. отчете рекордна посещаемост – близо 9500 души проявиха интерес към предлаганите възможности за кариерно развитие.
МДААР традиционно участва не само като съорганизатор, но и със собствен щанд, представящ възможностите за работа и стаж в държавната администрация. От 2002 г. досега по програмата за студентски стаж, представяна по време на Форума, са се възползвали общо 1146 млади хора. На щанда на МДААР експертите от министерството дават практически съвети как младите хора как да се подготвят за участие в конкурси за работа в администрацията, къде да намерят необходимата информация за обявените свободни позиции, какви са предимствата на това да работиш в публичния сектор, както и какви са възможностите за кариерно развитие.
За пореден път тази година отдела за подбор на персонал на “ДжобТайгър” – TigerSelect участва със свой щанд във всички градове, в които се организира проявата. TigerSelect е уникална услуга, която обединява традиционните методи на онлайн и офлайн подбора с използването на възможностите на социалните мрежи чрез системата от независими мобилни консултанти, работещи за него.
Като генерален спонсор на форума за шеста поредна година и през 2009, “Нестле България” АД включва студенти и абсолвенти от цялата страна в стажантската си програма. През 2008 г. 38 младежи от всички специалности започнаха професионалното си развитие “Нестле България” АД, като 21 от тях бяха на летен стаж в компанията. Младите хора се запознаха отблизо с работата в отдели “Маркетинг”, “Продажби”, “НЕСТЛЕ Professional”, “Логистика и снабдяване”, “Фабрика”, “Човешки ресурси” и “Детско хранене”. 22 от младежите, които са били на стаж в “Нестле България” АД през цялата 2008 г., в момента са служители на компанията. Повече от 12 години “Нестле България” АД развива стажантски програми и осигурява професионално обучение и развитие на своите служители. Към днешна дата броят на служителите на Нестле в България надхвърля 2000 души. /БЛИЦ