На 36-годишен хасковлия е поставената рядката и опасна диагноза “Тропическа малария”, съобщи д-р Делчо Янев от местната РИОКОЗ. Повече от месец мъжът и съпругата му са били в Камерун и явно от там се е завърнал с екзотичното заболяване.
Първоначално мъжът помислил, че е болен от грип, тъй като симптомите – 40 градуса температура и треска, са идентични с тези на грипа.
След като в инфекциозното отделение в хасковската болница са му направени необходимите изследвания, е потвърдена диагнозата. По искане на близките още същия ден хасковлията е транспортиран за лечение в инфекциозна клиника в София.
Маларията е остро протичащо заболяване, което се предава по кръвен път. Най-вероятно мъжът е бил ухапан от комар, каза д-р Янев. Инкубационният период обикновено е от 9 до 60 дни, при някои щамове достига от 8 до 14 месеца.
По данни на Световната здравна организация за 2008 година Камерун е една от страните, в които маларийния сезон протича през цялата година и заразяването в тази африканска страна е повсеместно.
Добрата новина в случая е, че мъжът вече е излязъл от комата и състоянието му се подобрява, макар и бавно.
Тодорка Николова, БЛИЦ