4 години "лишаване от свобода" при първоначален строг режим и близо 1400 лв обещетение за причинените имуществени вреди на две от ограбените жени е наказанието, което Варненският окръжен съд наложи днес на Павлин Ив., ограбил тези дни със сила и заплахи бижута и вещи от 3 варненки.
Присъдата идва само ден след като грабителят, за когото престъпното деяние е при опасен рецидив, е бил установен и задържан. Бързите процесуално следствени действия на полицейски служители от Първо РУ МВР във Варна и на наблюдаващия прокурор от ВОП приключиха днес с внесен обвинителен акт в съда. Делото премина при условията на съкратено съдебно следствие и отказ на подсъдимия от разпит на свидетели и експертизи.
Общата стойност на ограбените вещи е близо 2000 лв, но само две от жените, поискаха обещетение за имуществените вреди. Престъпленията са извършени от 6-ти до 10 -ти март тази година във Варна. Павлин издърпвал със сила златните накити на жертвите си, отнел им и други вещи. 23 годишният Павлин Ив. е излязъл от затвора броени дни преди миналата Коледа, където изтърпял втора присъда за грабеж . Работил известно време в службата по чистота, но всичките си доходи давал за хероин. Близо три месеца по-късно той отново ще се върне зад решетките и се надява престоят там да му помогне да се откаже от дрогата.
Заради ефективното наказание ВОС му определи днес постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража". Процесуалната мярка за принуда може да се обжалва в следващите три дни, а присъдата за грабежите подлежи на въззивен контрол в 15 дневен срок пред Варненския апелативен съд. /БЛИЦ