Според проучвания хората, които закусват, обикновено са с по-ниско тегло, докато тези, които прескачат първото хранене за деня, са склонни да избират висококалорични храни по-късно за обяд и вечеря. Това от своя страна увеличава риска от развитие на диабет тип 2.

Не всеки път обаче една закуска, която се възприема като здравословна, непременно е такава. Например купа с купената в магазина шоколадова гранола е пълна със захар и е всичко друго, но не и здравословно. Всичко се свежда до балансирано хранене.

Вижте кои са често срещани грешки, които хората допускат в сутрешното си хранене:

Грешка №1: Закусвате в движение

Решение: сутрин отделете време за ядене

Вместо да си направите закуска, минавате през близката пекарна и грабвате кроасан или кифла, които излапвате в колата или в градския транспорт. И си мислите: „Какво може да е вредно? В крайна сметка, тялото ни не се интересува дали ядем на масата, в движение или бързаме.

Въпросът е в това, че така не се концентрираме върху нашата храна: хора, които се фокусират върху закуската си, консумират по-малко калории. Освен това храненето в движение може да доведе до храносмилателни проблеми.

Съвет: Ако нямате време сутрин или предпочитате да спите малко по-дълго, пригответе си здравословната закуска предната вечер. Какво ще кажете за пудинг от чиа и мляко?

Грешка №2: Забравяте фибрите

Решение: изберете овесени или пълнозърнести продукти

Ако консумирате много захар за закуска, след час-два отново ще огладнеете. Защо? Кръвната ви захар се вдига след хранене, но след това отново пада също толкова бързо. Плюс това, храната, богата на прости въглехидрати, е лесно смилаема.

Енергийният тласък, който дава на тялото ви, е краткотраен и скоро отново ще огладнеете. Тези въглехидрати се абсорбират директно в кръвта в най-простата им форма (монозахариди или прости захари).

Храните с високо съдържание на фибри (например овесени ядки, пълнозърнести продукти, бобови растения, зеленчуци и др.) са точно обратното: чувствате се сити по-дълго, защото фибрите се разширяват в стомаха и отнема повече време, за да се изхвърлят.

Грешка №3: ​​Не приемате достатъчно протеин

Решение: храни с високо съдържание на протеини ви държат сити дълго

Фибрите не са единственото нещо, което ви засища. Протеинът също играе съществена роля за това колко сити се чувствате. Кои са обаче добрите източници на протеини?

Зеленчуков омлет с пълнозърнест хляб, овесени ядки със (соево или кисело мляко) и плодове, или пълнозърнест тост с бадемово масло, банан и семена от чиа.

За нищо на света не изхвърляйте ягодовите опашчици! Вършат чудеса! (СНИМКИ)

Грешка №4: Премахвате мазнините

Решение: пропуснете продукти с ниско съдържание на мазнини - изберете здравословни мазнини

Мазнините не ви правят мазни. Времената, в които т. нар. леки продукти се препоръчваха като част от здравословната диета, отдавна са отминали. Трябва съзнателно да включвате здравословните мазнини в най-важното хранене за деня.

Ядковите масла, семената, авокадото или обикновеното кисело мляко (обикновена мазнина) са добри варианти. Те ви карат да се чувствате сити и са вкусни.

За нищо на света не изхвърляйте корите от мандарини и портокали – те ще направят чудеса с дома ви, ако… (СНИМКИ)

Грешка №5: Не ядете достатъчно

Решение: Хранете се с прилични порции

Здравословната закуска ви дава добър старт на деня. Ако изберете балансирано хранене сутрин, има вероятност през останалото време да се храните по-здравословно.

Не се страхувайте да изядете голяма закуска: за да активизиране метаболизма си сутрин, е добра идея да се заредите с натурални храни. Така ще бъдете подготвени за деня и ще забравите за къркорещия стомах преди обед.