Ако пътувате често със самолет, със сигурност знаете колко ограничени може да са услугите на борда (особено ако сте икономична класа). Всъщност обаче, нещата не са такива, каквито изглеждат. Особено ако знаете за какво точно да попитате. Налични са множество безплатни екстри, с които можете да направите полета си по-приятен.

Обиколка в кабината на пилота

С дете сте? Пилотът може и да се съгласи да ви разведе из кабината и да ви покаже всички интересни неща напълно безплатно. Просто в края на полета, попитайте.

Второ блюдо храна

Полетът, на който сте, включва безплатна порция храна? Чудесно – попитайте за допълнително. Винаги има някой, на който не му е до ядене и екипажът може да ви предостави неговият сандвич или кроасан. Особено ако е нощен полет. Тогава повечето пътници спят и не пипат предоставената им храна.

Да ви намерят лекар

Ако на някой пътник му прилошее и има спешна нужда от медицинска помощ, може да помоли екипажа да потърси лекар на бода. Това ще бъде обявено на високоговорителя. Ако пък сте вие лекар и го обявите в началото, ще получите безплатна храна и напитка.

Хапчета

Боли ви глава, зъб или нещо подобно? Екипажът разполага със специална медицинска чантичка, пълна с всякакви обезболяващи. Те са длъжни да ви предоставят, каквото ви трябва.

Санитарни кърпички

Едва ли е тайна за някого, че всичко, което пипате на борда, е мръсно. Дръжки, седалки, копчета, каквото се сетите. Ако искате да почистите повърхностите, които ще пипате, помолете за кърпички. Стюардесите обикновено имат.

Алкохол

Често са налични безплатни алкохолни напитки към международните полети – питайте.

Полезни неща

Доста компании предоставят комплект от полезни неща, когато ще летите дълго. Може да си поискате маска за очите, слушалки, карти за игра, нещо за писане, индивидуална четка за зъби, паста за зъби и дори чорапи. Ако пък сте с деца, може да получите играчки за тях – пастели за оцветяване, книжки, стикери, пъзели.

Да ви напълнят с вода бутилката

Всички пътници, които носят бутилки с вода, трябва да ги изпразня преди полета. Пазете обаче празните бутилки. Щом се качите на борда, помолете да ви ги напълнят пак с вода.

Източник: manager.bg