На днешната дата се навършват 92 години от атентата в църквата „Св. Неделя”, организиран и извършен от Военната организация на Българската комунистическа партия. Атентатът е извършен на Велики Четвъртък – 16 април 1925 г., когато в църквата се провежда церемония по погребението на генерал Константин Георгиев, убит на 14 април същата година от комунистите. При атентата крайно левите терористи взривяват покрива на църквата „Св. Неделя“.

Това е най-тежкият терористичен акт в историята на България, при него загиват 213 души, сред които 20 жени и 10 деца, както и голяма част от елита на българската армия, изнесъл войните за национално освобождение и обединение от 1912- 1913 г. и 1915-1918 г. Ранените са 500.

Целта на терористичния акт е да бъде ликвидиран военният и политическият елит на страната, включително Цар Борис III. Планът на атентаторите предвижда първо да бъде убит достатъчно високопоставен човек, чието опело да събере политическия и военен елит в църквата, за да се предизвика по-голям отзвук от взрива.

Извършителите на атентата са арестувани и обесени. Случилото се отприщва вълна от насилие в цялата страна, което отнема стотици животи през следващите месеци.При атентата в „Св. Неделя“ всички членове на правителството се отървават само с леки наранявания. Атентатът заварва Цар Борис III, който също е трябвало да присъства на опелото, на път за катедралата.


Източник: "Фокус"