Правителството на Сърбия прие решение да ограничи цените на няколко основни хранителни продукти на нивото им от 15 ноември тази година, съобщи белградската агенция "Бета", цитирана от Нова тв.

Става дума за цената на захарта на кристали, брашно тип 400, слънчогледово олио, свинско месо от бут, UHT мляко с 2,8 процента масленост.

Вучич: Сърбия спести около 1 милиард евро от евтин газ благодарение на Русия

Ограничаването на цените е прието с цел да се отстранят вредните последствия и да се предотвратят сътресения на пазара, се казва в съобщение на пресслужбата на правителството. Ограничаването на цените се въвежда за 60 дни.

Кризата удари и Никулденската трапеза! Цената на шарана скочи до небето

Производителите нямат право да намаляват обема на доставки на тези продукти под средното ниво от последните 12 месеца, а за нарушаване на тези разпоредби са предвидени парични глоби от 100 000 динара (850 евро по курса към 30 ноември) до 2 милиона динара (около 17 000 евро) и забрана за извършване на дейност за срок от шест месеца до една година.

Блиц припомня, че  наскоро у нас цената на хляба в столичен супермаркет удари рекордните 2 лева. За никого не е лъжа, че друг "бутиков" продукт е олиото, което подгони 9 лева за литър.