Точното тълкуване на всеки текст е задължително. То трябва да е прецизно и да се извлече смисълът на правната норма. Това заяви в ефира на Нова тв адвокат Марин Марковски. 

Според него държавата трябва да плати маските на обществото. 

"В закона за здравето в чл. 63 е записано, че когато има епидемична вълна, какъвто е случаят, министърът на здравеопазването може да определи временни противоепидемични мерки. Това е много разумно", подчерта юристът. 

"В конкретния случаи трябва да носим задължителни маски", добави той.

"Условията за изпълнение на противоепидемичните мерки са свързани с разход и той трябва да е за сметка на държавния бюджет. То това значи, че изпълнението на противоепидемичната мярка е слагането на маски. Смисълът на закона, който се извежда, означава, че хората трябва да бъдат максимално облекчени, за да се запазят от заразата", каза Марковски. 

"Има конституционна норма, която определя, че държава се грижи за живота и здравето. Тя се грижи - държавата", подчерта той. 

"Ако ви наложат глоба, че нямате маска, може да обжалвате, защото държавата не ви е осигурила маска. "Адвокатът на глобения може да се опре на този закон и да каже, че клиентът му не е имал маска, защото държавата не му е осигурила, както е обещано. Тогава актът за глоба трябва да се отмени", каза Марковски.

Той все пак подчерта, че не призовава хората да махнат маските, даже обратното. Според него всеки трябва да носи маска и да спазва висока хигиена. 

Адвокатът твърди, че държавата трябва да раздава маски и това трябва да стане първо на възрастните хора, които пестят от този консуматив и карат с еднократна маска по 5 дни. 

Марковски коментира дали наистина може да се сваля по-рано карантина заради заеманата длъжност от даден човек, визирайки случая на Борисов и Радев: 

"Това е голям проблем. Когато има административна заповед, тя е валидна за всички. Конституцията казва, че има равенство на закона с права и задължения. Може да има изключение, ако е написано изрично в закона, а такова нещо няма", каза Марковски.