Има мъдрост в това, че трябва да се наказват тежко убийците, погасили човешки живот. Това заяви пред bTV адвокат Марин Марковски по повод убийството на Андрея от Галиче от непълнолетния Аксел и исканията законът да се промени с по-тежки присъди.
 
Както БЛИЦ съобщи, според действащите закони максималната присъда, която убиецът може да получи, е 12 години.

Психиатър разкри как се "раждат" опасните убийци като душманина на Андрея ВИДЕО
 
„Вярно е, че са непълнолетни, но са погасили много жестоко един човешки живот“, изтъкна адвокат Марковски. „Вярно е, че трябва да се увеличат наказанията“, добавя той.
 

„Не бива да се забравя, че непълнолетните са незрели физически и психически. Трябва (наказанието) да се увеличи по един много балансиран и мъдър начин“, смята той.
 
Според доц. Светла Маргаритова, адвокат и председател на българската асоциация по криминология, обаче ако се вслушваме всеки път в натиска на обществото при всеки един тежък случай, може би българският Наказателен кодекс би включвал единствено наказание лишаване от свобода до живот.
 
„Бащата на практика иска възмездие. Той не призовава управляващите, за да се ограничат тези престъпления“, каза тя за бащата на Андрея.
 
„По този начин той би бил малко по-удовлетворен“, смята тя.
 

Адвокат Марковски посочи как, според него, трябва да се процедира с непълнолетните престъпници: „Когато се определя наказанието, то се определя към конкретен човек за конкретно нещо. Трябва да се отчете точно сега какво е положението, сега какви са нуждите на обществото“.
 
По думите му, балансът ще се намери тогава, когато се отчете физиологическата и социалната зрялост на непълнолетния престъпник. Според него за особено тежки престъпления – по чл. 116, 17-годишните трябва да се третират като пълнолетни.
 
Тогава те могат да получат от 5 до 20 години затвор. „Един младеж, който е на 17 години и 10 месеца, който е разфасовал жертвата и се е гаврил с трупа, може да получи по-тежката присъда“, смята той.

Борисов с тежки думи след срещата с бащата на брутално закланата Андрея СНИМКИ
 
Адвокат Маргаритова, не се съгласи с това. „Ние по този начин ще предотвратим ли извършването на толкова тежки престъпления?“, попита тя.
 
„Изцяло неправилно е да се разсъждава, че тежката санкция не възпира. Напротив“, заяви адвокат Марковски.
 
„Разбира се, това не е достатъчно. Трябват много други неща – образование, учители, спокойно семейство, вероучение в училище. В Духовната семинария няма нито един побой между момчетата“, посочи той.