Поправки от типа на непълнолетни лица, извършили тежки престъпления, да се третират като възрастни, трябва да се направят след задълбочено обсъждане от компетентни хора с дълъг професионален и житейски опит. Това заяви психиатърът д-р Цветеслава Гълъбова.


Психиатърът д-р Цветеслава Гълъбова

След среща вчера между премиера Бойко Борисов, главния прокурор Иван Гешев и бащата на убитата Андреа от Галиче – Асен Руменов, стана ясно, че се предвиждат промени най-тежките наказания да са за най-тежките престъпления, без значение от възрастта.


По думите на Гълъбова преди да се правят подобни промени е важно да се изясни от какви хора са извършени престъпленията, какво е тяхното образователно ниво, в каква обстановка са израснали, какво е приела експертизата и какво се е случило с тези хора след излизането им от институциите.

„При малолетните (до 14 г.) се признава абсолютна физиологична невменяемост, поради което те не търпят наказания, а са поставени на поправителни мерки. При непълнолетните (между 14 г. и 18 г.) и към настоящия момент се прави съдебно-психиатрична и психологична експертиза, която да прецени тяхната годност да носят наказателна отговорност“, подчерта психиатърът в „Лице в лице“.

Според нея не е ясно на каква база професионалистите ще могат да стъпят и да определят определен човек, извършил тежко престъпление, че разсъждава като възрастен.

Освен това смята, че може да има и субективизъм при преценката, няма разработени критерии и не се знае какво се прилага в световната практика.

„Трябва си дадем сметка, че бруталните убийства, които виждаме са изходът на една система, а бомбите сме ги заложили на входа. Няма да решим проблема само с наказанията“, подчерта Гълъбова.

Експертът обясни, че проблем на съвременното общество е отчуждението и фактът, че в българското общество липсва комуникация между децата и родителите.