Коронавирусът уби над 250 000 души по света, а жертвите в България са 80. Най-много починали след заразяване има в САЩ, Италия и Великобритания. 

"Тази пандемия не е първата, нито ще е последната в историята. При испанския грип има 10% смъртност, 50 милиона си отиват, 85 000 българи загиват. Имало е и по-тежки времена", каза за "Денят ON AIR" историкът акад. Георги Марков.

Според него приемаме сегашната ситуация като ограничение на гражданските права.

"Разбирам бизнесмените, но парите се печелят, харчат, а човешкият живот е безценен. Нека не подражаваме на големите държави, които бързат да печелят за сметка на човешкия живот", коментира Марков.

По думите му изолацията в момента е необходима, тъй като коронавирусът е непознат.

"Храня почитание към 5000-годишната китайска цивилизация. Тези хора се оказа, че ядат не само кучета и котки, но и прилепи, при това като деликатес. Много съм разочарован, това е едно "варварство", смята акад. Георги Марков.

Той добави, че Китай много късно е обявил опасността, а след това СЗО много късно е обявила пандемията.

"Има огромни капиталовложения в Китай и западните корпорации влияят върху правителствата и имат вина. Някога хората рядко са отивали в съседното село на панаира. Днес обаче светът пътува, заразата бързо се разраства. Глобалният капитал има интереси, които увреждат интересите на народите", подчерта Георги Марков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Ще успее ли да заработи отново историческата комисия между България и Северна Македония?

"Ние, историците, не можем да преговаряме на маса чий е Гоце Делчев. Това е унижение и гавра с националния герой. В Битоля има булевард и паметник на Тито, крадоха история и сега са решили, че не могат да се разберат с нас. Политиците трябва да престанат да си измиват ръцете с историците", категоричен бе акад. Марков.