Застраховката „Гражданската отговорност“ може да стане 600 лева, а за превозвачите - по-драстични суми и това заради предложения за промени в Кодекса за застраховане. Засегнати ще бъдат над 3 млн. потребители, а превозвачи също ще увеличат цените на услугите, което от своя страна ще рефлектира върху цените на всяка една стока“. Това заяви по bTV Ирина Абаджиева, адвокат на Съюза за стопанска инициатива.

Тя уточни, че повишаването ще се дължи на по-голям риск, който ще бъде заложен в законодателството.

Както БЛИЦ писа заместник-председателя на Европейския транспортен клъстер Йоана Лалова се обърна към г-жа Росица Велкова, министър на финансите, с отворено писмо във връзка с предложението за изменения в Кодекса на застраховането и налагането на безусловно плащане от страна на Националното бюро на българските автомобилни застрахователи без изискване за доказателствена насрещна документация.

„Това, което е внесено от Министерството на финансите, предвижда Българското национално бюро да плаща автоматично всяка една претенция, която идва от чуждо бюро, по щета, която не е доказана. Браншът иска доказателство, че е платено на увреденото лице“, добави Абаджиева.

Според Министерството на финансите промяната в законодателството е необходима за влизането на България в еврозоната, но от Съюза за стопанска инициатива не са съгласни с това твърдение.

„Това, което ние сме се договорили за влизане в еврозоната, е да направим промени, с които да гарантираме правилното функциониране на системата „Зелена карта“, посочи адвокатът.

След като няколко различни партии внесоха текст с едни и същи мотиви Арабаджиева е категорична, че с тях не са водени лобистки разговори.

„Това е текстът, внесен от Националното бюро и Асоциацията на българските застрахователи. Политическите партии подкрепят това, което бизнесът казва, че е необходимо, за да се защитят интересите на българските граждани“, допълни Ирина Абаджиева.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук