Закъсняла стъпка, доста символична на фона на поведението на цяла Европа – така бившият български посланик в Люксембург Леа Коен коментира в сутрешния блок на bTV привикването на българския посланик в Москва от страна на българския премиер.
„В случая Европа не се готви за война, а се отбранява. Няма никакво съмнение участието на Кремъл в този акт“, каза тя по отношение на отравянето на бившия шпионин Сергей Скрипал.
 
„Много такива случаи има. Да не забравяме, че върху България тежи вече 40 години историята с българския чадър“, припомни тя. Коен уточни кои са хората, които европейските държави са изгонили от територията си: „Това са членове на разузнавателните мисии, които са обявени“.
 
„Чашата на търпението преля в Европа. Случаят „Скрипал“ е точно тази капка, която преля чашата на еевропейското търпение“, коментира от своя страна бившият посланик в Македония Александър Йорданов. „Тук не става въпрос само за тази терористична атака“, каза той и избори случилото се в Грузия, Украйна, Крим.
 
„Логично е да се попита как така загиват само противниците на Путин“, изтъкна Йорданов. Той припомни, че още през 1939 година първия съветски посланик в България Фьодор Разколников е починал „при мистериозни обстоятелства“, като се смятало, че бил ликвидиран заради несъгласие със Сталин. Чак през 1988 година съпругата му пристигнала в България и отишла в Петрич при Ванга, за да я попита: „Сталин ли уби мъжа ми“. „Да, Сталин“, отговорила пророчицата.

„Доказателства има. Папаката с доказателствата е в ръцете на всички европейски лидери. Това са сериозни хора, политици, държавни на големи държави – Германия, Франция. И Бойко Борисов също е видял тези доказателства, ако не всички, поне част“, допълни Йорданов.
 
„Не е възможно да бъде предоставена специфичната информация. Вие знаете, че дори в кръга на НАТО България няма достъп до цялата информация“, уточни Коен.

„В самата Русия няма нито едно доказателство, че няма доказателство по случая Скрипал“, каза ще Йорданов. Той изтъкна, че България трябва да вярва на своите съюзници от ЕС и НАТО. Естествено водещият Хекимян не го попита и сега ли трябва да вярваме така, както на размахваните неотдавна "доказателства" от Лондон за химическите оръжия на Ирак.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ