В Министерството на туризма няма информация за отменени резервации за почивка на чужденци у нас за бъдещи периоди, а договарянията вървят в момента. Много е рано на този етап отново да се хвърля някаква публична истерия за сезон 2020 г.

Това коментира пред журналисти министърът на туризма Николина Ангелкова. От юни до август имаме над 4,4 млн. чуждестранни туристи и спадът е само в рамките на един процент спрямо рекордната 2018 г., допълни тя, като уточни, че за периода януари - август в страната са пристигнали над 6,8 млн. чуждестранни туристи и само 0,6 процента спад.

Министерството на туризма ще съдейства на хотелиерите, засегнати от фалита на "Томас Кук", за да улесни процеса на завеждането на колективен иск, повтори министър Николина Ангелкова, но подчерта, че е важно носителите на иска да следят сроковете и да се конституират като кредитори.

В момента очакваме потвърждение за среща със синдиците на "Томас Кук" Великобритания, от които ще се получи по-конкретна информация за сроковете, допълни Ангелкова.

Тя съобщи, че по темата за колективния иск се очаква допълнителна информация от всички засегнати страни, като такава към момента е получена само от една част от засегнатите хотели.

Във връзка с фалитите на дъщерните дружествата на компанията министърът напомни, че става дума за три различни законодателни режима - британски, германски и полски, и уточни, че след като бъде получена необходимата информация, ще се реши как ще се продължи с колективния иск.

Тя повтори, че задачата на министерството сега е да се търсят възможности за пренасочване на резервациите на "Томас Кук" за 2020 г. към други големи туроператори, като съобщи, че й предстоят срещи с ръководствата им.

Министър Ангелкова каза още, че мобилните групи на министерството всеки ден са в курортите "Слънчев бряг" и "Златни пясъци" и редовно се събира информация за това по колко туристи се изпращат към летищата.

Към момента са останали около 2500 - 3000 туристи, които предстои да заминат в идните дни, каза министърът и заяви, че няма оплаквания нито от туристите, нито от хотелиерите.