„Разбирам напрежението, предвид факта, че туризмът е сред най-сериозно засегнатите сектори. Разбирам очакванията всичко да става сега и веднага, да се намери баланс е изключително трудно. Не искам да се остава с манипулации и внушения, че държавата нищо не прави и че министерството нищо не прави“.


Това коментира пред БНР министърът на туризма Николина Ангелкова по повод поисканата й оставка.

Тя подчерта, че мерките са регламентирани законово:

„Това, което имаме като искания от всички, касае основно искане на осигуряване на средства от държавата… Има осигурени различни инструменти и възможности.

Министерството на туризма е разработило стратегия за късен летен сезон. Нашите срокове са за стартиране на късен летен сезон от 1-ви юли.

За това индикации ни дава факта, че засега няма отказани резервации от партньорите, с които работим – големите туроператори и организации. Работим и за създаване на туристически ваучери“.

Министърът допълни:

„За мен е важно да продължавам това, което правим с колегите, и в диалог с бранша и с колегите от ЕС да търсим работещи решения.

За утрешната среща на министрите на туризма в ЕС сме предложили в т.нар. „възстановителен план“, който ЕК предложи за възстановяване след кризата, средствата за туризма да са около 20% от целия пакет и да има отделен инструмент за туризма.

Правим всичко възможно заедно с обединени усилия да имаме тези общи мерки, включително и по отношение на поетапното отваряне на границите… Искаме да има единни правила, за да не се създава хаос“.

Николина Ангелкова посочи, че се работи по краткосрочни и дългосрочни мерки.

„За нас е важен вътрешният пазар и работим в тази посока. Най-естествено е българите да посетим нашето Черноморие. Разработили сме различни опции за управление на морските плажове.

Имаме рекламна кампания „Преоткрий България“… Продължаваме да работим съвместно с Министерството на труда и социалната политика по отношение на мерките за работниците и служителите“.