Новата седмица ще започне с валежи заради поредния средиземноморски циклон, преминаващ през Балканския полуостров. Подобряване на времето очакваме към средата на седмицата, съобщават от MeteoBalkans. 

В навечерието на понеделник и през първия ден от новата седмица от югозапад ще започнат валежи от дъжд, а в Западна България и Предбалкана до вечерта те ще преминат в мокър сняг.

По-значителни ще са валежите през деня в Югозападна и Южна България. Температурите в страната ще са в широки граници и високи за декември. Максималните градуси в Западна България ще са между 8-10 °C, доста по-топло в източната половина от страната – до 13-14°C.

Съществена промяна на времето очакваме през нощта срещу вторник. Вятърът постепенно ще се ориентира северозапад и с него ще започне да прониква по-студен въздух.

В планинските райони и във високите полета в Западна България ще вали сняг. До вечерта с понижението на температурите дъждът в Дунавската равнина и Предбалкана ще премине в  сняг. В източните райони и Горнотракийската низина ще продължи да пада дъжд.

Валежите ще спират в сряда и четвъртък, но ще остане студено. 

При изтегленото на средиземноморския циклон на североизток през нощта срещу сряда вероятността от значителни валежи ще се повиши. Главно в Южна България, а през нощта срещу сряда и в източната половина от страната, очакваните количества дъждове ще са значителни. По планините от Западна България и в Централна Стара планина очакваме да се натрупа и дебела снежна покривка, която на места ще надмине 20-40 см.
 


 

Според прогнозите на ECMWF - Европейския център за средносрочни прогнози, ни очакват значителни валежи в крайния североизток. При тази обстановка там не са изключени силни пориви на вятъра, които дори да нанесат и материални щети. 
 

В сряда през деня ще бъде студено и ветровито, но от запад валежите бързо ще спрат. Температурите в страната ще са сравнително ниски. Очакваните максимални ще са около 3-6°C, малко по-високи – до 8-9 °C - в Източна България.

Времето в планините ще остане студено и ветровито, но до вечерта вятърът ще се ориентира от югозапад. Максималните температури на 1200 метра надморска височина - до 2-3 °C , а над 2000 метра – под минус 4. 

През нощта срещу четвъртък облачността ще се разкъса и над много райони ще намалее до предимно ясно. Вятърът чувствително ще отслабне и отново ще се ориентира от югозапад, а в Западна България на места временно ще стихне и в низините и равините ще се образуват мъгли. 

През деня времето ще бъде слънчево. Дневните температури ще започнат да се повишават. Максималните градуси в Западна България ще са между 8- 11 °C, по-топло ще е в източната половина от страната – до 12-13°C.

Времето в планините ще бъде с разкъсана висока облачност, но ще остане ветровито. Максималните температури на 1200 метра надморска височина ще са до 5-6 °C , а над 2000 метра – до 3°C

Очакваме дъждове в петък и през уикенда, но времето ще остане топло за сезона.

В петък облачността отново ще се увеличи, а по-късно през деня в Западна България и южните райони ще има валежи от дъжд - по-значителни в Югозападна и Южна България. В източната половина от страната вятърът от югозапад ще се усили и затоплянето ще продължи. 

В събота и неделя ще преобладава облачно време с валежи от дъжд, по-значителни в Източна България. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-югозапад, с който температурите в страната ще се повишават. Максималните градуси в Западна България ще са между 10- 12 °C . Доста по-топло в източната половина – до 14-15°C. 

Времето в планините ще бъде с чести валежи от дъжд, а над 1500 - метра от сняг. Максималните температури на 1200 метра надморска височина до 2-5 °C , а над 2000 метра – до 2°C.

Какво ще е времето по дни и часове може да видите в рубриката на БЛИЦ, в която ви информираме в реално време какви са климатичните условия в страната