Когато чух за ареста на Мохамед Абдулкадер в Бургас и за готвен терористичен акт, бях шокиран, тъй като в България подобен тип обвинения не са чести. Това сподели в сутрешния блок на БНТ арабистът проф. Владимир Чуков.

На въпроса дали е цел България на терористите той отговори, че сериозни промени от миналата година нямало. „Ние не сме деен член на антитерористичната коалиция. Нормално е да сме против всякакъв тип тероризъм, радикализъм и т.н., но нямаме присъствие в Сирия“, заяви професорът. 

След като бе попитан какво е издало Мохамед, той каза, че обикновено тези, които се увличат по радикалния ислям, се записват да тренират силови спортове. 

20-годишният Мохамед тренира борба в клуб "Бургас". Той е неколкократен държавен шампион, перспективен кадър, който обаче спрял със спорта, защото заминал при баща си в Сирия.

Сега младият мъж се намира в следствието в Бургас. Очаква се той да бъде конвоиран до Специализирания съд в София най-късно до събота, когато изтича мярката му от 72 часа за задържане. 

„Миналата година по това време имаше друг подобен случай в Пловдив с момче, което бе попаднало в лапите на „Ислямска държава“. Днес трябва да чуем какво ще кажат от прокуратурата“, каза още проф. Чуков.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!