Религиите боравят предимно със знамения. Нашата европейска култура е рационална и тя борави със символика, която е рационална – издържана и строга като съждение. Аз не съм привърженик на знаменията, не се чувствам пророк и гледам да не подвеждам хората, но в крайна сметка това е един пожар. Това коментира в студиото на "Плюс-Минус" по Нова телевизия архиепископ Христо Писаров относно пожара в катедралата "Нотр Дам".

Според него много хора са го изживели емоционално и са го приели за знамение.

,,Християнството се трансформира. То трябва да премине дори през процеса атеизъм.  Това е един естествен процес, който отдавна е започнал и дори вече завършва. Християнството е религия на смъртта и възкресението, а не на постоянния дух, който витае в света'', поясни още архиепископ Писаров.

По думите му тепърва много наши идейни постановки ще умират, за да се раждат нови.

,,Ислямът в ситуацията, в която се намира в момента, не представлява това, което навремето е оплодило нашата европейска цивилизация – когато се раждат университетите. Арабският халифат ни е дал това. Те са в криза. Те преживяват своето Средновековие и трябва да им помогнем'', коментира още той.

Относно идването на папата архиепископ Писаров посочи, че това е доказателство за това, че едната църква се адаптира, а другата не умее.

,,Католическата църква, от Втория ватикански събор насам, прави всичко възможно да се адаптира към съвременния свят. Това е видно от действията на папите досега'', посочи той.

Според него идването на папата е един сериозен жест към Балканите, към България и това е призив за повишаване на културата на човека въобще.