Спряганият за лидер на политически проект "Ново начало" Атанас Пеканов отново разсея слуховете, че има амбиция да събира кадри за партия. Сред спряганите бяха "Изправисе БГ" на Мая Манолова, както и кадри на ГЕРБ и БСП, за да бъде конкуренция на "Продължаваме промяната". Или съвсем нов проект в ляво.

"През последните дни в публичното пространство се завъртяха множество спекулации с името ми. Благодаря много за вниманието и интереса на медиите. Но искам да ви кажа, че слуховете за моя партия са силно преувеличени" - изразявайки състоянието с усмихнат емотикон Пеканов.

Той отново препотвърди, че се е завърнал към академичните си задачи, далеч от политиката и слуховете за нея.

Научните ми разработки, които бях оставил настрани за известно време. Те касаят влиянието на текущата парична политика на централните банки върху доходите на различните групи от населението - чрез нови и детайлни данни за всички домакинства в Еврозоната и различни модели можем да разберем как и кой печели и кой губи от текущата парична политика и тя да бъде по-добре съобразена, за да помага на мнозинството от гражданите.

Изключително ключови през тази година са и решенията по отношение на бъдещето на Пакта за стабилност и растеж - това са европейските фискални правила и цялостната визия за икономическата архитектура на ЕС, по която от години сред експертите се обсъждат най-различни предложения за реформи.

Такива реформи ще бъдат нужни за да могат фискалните правила да отговарят на реалностите на 21-ви век. Промените са назряли на европейско ниво и са ключови и за дългосрочното съществуване на еврото.

Те ще трябва да бъдат решени в идните месеци и европейските институции и страните-членки ще трябва да заемат ясни позиции за това как виждат бъдещето на европейската икономическа политика и интеграция.

Винаги съм на линия за дискусии по тези теми, за важните дебати по европейските въпроси, в които България също трябва да бъде активна. Те може и да изглеждат технократски, но всъщност до голяма степен ще определят икономическото развитие на страните-членки през идните години, и по този начин - благоденствието на техните граждани.

Виктор Димчев написа под публикацията на Атанас Пеканов.А Валери Попов е на мнение, че България има нужда от политици като Атанас Пеканов.