Сдружение „Група за граждански отпор срещу корупцията и наглостта в медиите”, представлявано от евродепутата Николай Бареков, даде и водещият на сутрешния блок на Нова телевизия Виктор Николаев на прокуратурата и НАП. Разследване на организацията е установило съмнения за незаконно облагодетелстване в същия политически важен за страната период, в който имотно забогатява проверяваната вече от приходната агенция Анна Цолова.

„Считаме, че като граждани е наш дълг да изобличаваме „моралните ментори” на България, които всяка сутрин от телевизионния екран налагат дневния ред на събитията, изразяват се като коректив за общественото мнение и се възползват от възможността за въздействие върху публиката, а същевременно с действията си пораждат съмнения за генериране, регенериране и утвърждаване на престъпната и порочна симбиоза между властта и медиите”, пишат от сдружението в сигнала.

Инициатори посочват още, че имотите на Виктор Николаев, както и на неговата колежка Анна Цолова, са придобити през 2014 година, което по думите им поражда основателните съмнения в обществото, че е възможно те да са били хонорувани „под масата” във връзка с взимането на определена страна на формално кръстеният от двамата водещи кръг „Умни и красиви” по време на гражданските протести, започнали през 2013 година и ескалирали по време на предсрочните парламентарни избори през 2014 година. „Това подозрение се поражда от факта, че по това време в сутрешния блок на Нова телевизия, воден от тези две лица, с подозрителна честота се появяват едни и същи теми, свързани с уронване престижа и смазване репутацията на определени политически партии и определени личности в полза на техните политически опоненти”, уточняват още те.

Освен до държавното обвинение и приходната агенция, документът е адресиран до АБРО и Нова телевизия. Сдружението "Граждани за отпор срещу корупцията и наглостта в медиите” отправя следните въпроси към изпълнителния директор на журналистическата асоциация:

1.Смятате ли, че се спазват журналистическите стандарти и обществената етика, когато двама водещи провеждат кампания за очернянето и омаскаряването на неудобни политици и обществени личности, без да се дава възможност за изразяване на тяхната гледна точка?

2.Защо не се намесихте през 2014 година, когато Николай Бареков беше мишена на ежедневните атаки и техните поръчкови гости, които сякаш имаха абонамент през месеците юни, юли, август и септември в тяхното предаване?

3.Има ли съвместимост между журналистическа и обществена етика, предвид че тези лица взеха активно участие в уронване престижа на политическа формация и защо тогава, вие, представители на АБРО, не се намесихте да защитите журналистическите и моралните стандарти, които явно не са едно и също нещо.

Като се обръщат към председателя на съвета на директорите на Нова телевизия от сдружението търсят отговор и на въпросите:

1.Стои ли ръководството на Нова телевизия зад редакционната политика на двамата водещи?

2.Наясно ли сте, че темите и събеседниците се избират в разрез с нормалната журналистическа етика – да се дава възможност да се изразяват гледните точки на засегнатите страни?

3.Съдействало ли е ръководството на Нова телевизия за имотното забогатяване на двамата водещи, наясно ли е с техните имотни сделки и отговаря ли техния жизнен и имотен стандарт на платените данъци от заплати от Нова телевизия?

От сдружението уточняват още, че тези разследвания и сигнали имат за цел да опровергаят или утвърдят появилите се съмнения в обществеността за наличие на тежки корупционни практики сред част от действащите журналисти у нас.