Ахмед Емин е поддържал връзка с чужди агенти след 1996 г. Той е бил засичан да посещава южната ни съседка не като турист или пък да гостува на роднини изселници. Контактът му обаче станал известен на наша спецслужба, която е започнала внимателно да наблюдава действията му в България, пише в. “24 часа”.
 Възможно е Емин да е бил дори изнудван с данни за тайния си живот. Има версия, че и Ахмед Доган е допускал за това битие на своя най-близък човек от 2000 година насам.
Емин в последните месеци е попаднал в страшна преса между наши и чужди ченгета. Вероятно в края на септември е получил важна мисия, която очевидно или не е могъл, или е отказвал да изпълни. Затова на 12 октомври началникът на кабинета е поискал спешна среща с шефа си.

“Мъжката секретарка”, както Сокола го нарече след смъртта му, дори е забравил истинската секретарка в централата на ДПС и е тръгнал към Бояна сам. Отпращал е панически всеки, който ще попречи на срещата – така си е тръгнал земеделският министър Валери Цветанов. “Вижте Емин бе човекът, който уреждаше срещите с всеки, дори с царя и Станишев, той често заместваше при разговори с членове на правителството Ахмед Доган – затова и земеделският министър просто е изпълнил нареждането му и си е тръгнал”, обяснява човек, наясно с порядките в ДПС.

Пак той дори твърди, че Емин често е заменял Доган на срещи с балкански бизнесмени или политици, които търсели лидера на ДПС за лобиране по сериозни проекти.
“Доган демонстрираше безразличие и пращаше за проформа Емин на тези срещи”, обяснява източникът от движението.
Едва ли разследването ще покаже дали Доган е сгрешил, или се е спасил, като не е приел Емин в първите пет, десет минути, а го е оставил да чака повече от 2 часа. След самоубийството Доган оправда това забавяне с речта, която е писал за царския конгрес.
Емин вероятно се е усъмнил в друго – че шефът му е бил информиран вече от спецслужбите за тайния му живот, нервите не са издържали и 42-годишният мъж е натиснал спусъка фатално.
Преди това написва, че “Никога не съм бил предател или изменник на родината си Р. България. Всичко това, което става, е един чудовищен сценарий за връщането на България на равнището на 1989 г.”

Точно изписването по този начин на името на родината е насочило разследването и в посока шпионаж. До момента никой не е потвърдил тази версия. Пред вестника е я развил служител на службите, анализирал показанията на хора, разпитвани за трагедията в сараите на Доган и други медийни изяви. Той дори допуска, че Емин е можел да посегне на Ахмед Доган. /БЛИЦ