На фона на нестихващата пандемия и рекордния брой заразени с COVID-19, Турция продължава да бъде притегателен център за пазаруващи, информира trafficnews.bg

В частност Одрин, градът е пълен с нашенци тръгнали на алъш – вериш. Петък, събота и неделя българската реч преобладава по молове и пазари.

Колите са препълнени както с дрехи, така и с перилни препарати и хранителни продукти. Дали си заслужава?  Oпределено, защото можеш да си купиш пуловер на Polo Sport за 20 лева или сако на Pierre Cardin за 100 лева, И не, не са реплика, а артикули във фирмените магазини в големите молове.


А страхът от заразата? Турция е една от най-засегнатите страни в света. Броят на заразените наближала половин милион. За последните 5 дни новите случаи варират между 4 и 6 хилпди . И все пак Турция е една от страните, въвели най-строгите мерки. Мерки, които всички спазват.

До преди дни единственият повод човек да свали маската си е за да пуши. Това обаче вече е забранено. В южната ни съседка пушенето на обществени места на открито е в списъка на епидемичните мерки.

За носене на предпазни средства се предупреждава още от границата. На Капитан Андреево, между колите и бусовете,  обикалят хора с папки и тефтери. Всеки се пита какви са, но се оказва, че това са служители на местното РЗИ.

Те обикалят и апелират пътуващите са си поставят маските. Да, в Турция носенето на защитни средства е задължително дори в автомобилите.

През последният уикенд не малко българи се отдадоха на шопинг. Традиционно най-много са колите с регистрационни номера от Южна България. Пловдивчани, посетили Одрин през последните почивни дни, споделят, че ако в България мерките са толкова строги и се изпълняват на 100%, както в съседката ни, то до месец ще забравим за COVID-19.

Още с влизането на турска територия, пътуващите са посрещани от служители на гранична полиция. Превозното средство се дезинфекцира, а на касата за плащане се предоставя безплатно плик с маски и информационни брошури.

Дори на светофарната уредба е изписано да се поставят маските. Докато чакате на червено, съоръжението приковава погледа ви и с надписа „maske tak”.

Билбордове с призиви за спазване на мерки следват магистралата до самия Одрин. Непосредствено след табелата за града, по фасади на сгради, колони, билбордове и електронни табла, на три езика – български, турски и английски, се напомня на хората за задълженията им.

Немислимо е шопинг маниаците да прекрачат праговете на моловете и търговските центрове без да преминат изградени КПП-та. На пунктовете един по един, посетителите се изпробват за температура и се дезинфекцират.


В търговски център Erasta, пазаруващите са посрещнати от всички входове от термо камера, както и скенер на багажа. След като се влезе в МОЛ-а, служители измерват повторно температурата на всяко лице.

„Няма значение дали си влязъл от централния вход или от тези към паркингите, температурата се мери задължително. Дори за 5 минути да напуснеш пределите на търговския център, връщайки се отново минаваш проверка. По същият начин се процедира и на другия мол - Margi Outlet. Там дори ти пръскат с препарат ръцете, якето и чантата.

Компромиси все още се прави за пушенето на открито. Дори турците не го спазват, но го правят скришно и само по един. Не се скупчват на групи около кошчетата. Дори в тоалетните се следи дали си с маска”, споделя пловдивчанин.

Той разказва още, че обработката на обществените места с дезинфектант е постоянна. С помпа мъж обикаля и впръсква препарат по дръжките на вратите, по пейките, дори и по самия под.

В магазините струпване на хора няма. Всеки обект е заварден от служител, който поетапно пуска хората вътре. Преди това задължително се обработват ръцете с гел. Касите са отделени с плексигласово стъкло. И в Турция се прокламира за плащане с карта.

„По-либерално е в хранителните магазини. Там не се мери температурата на пазаруващите. Интересното обаче е, че между хората се движат цивилни служители.

При вида на хора без маска или свалена под носа, веднага се прави забележка и дори може да се стигне до изгонване от обекта. Маските в Турция струват по 4-5 лева за кутия с 50 броя. Във всеки магазин и аптека може да се снабди човек с предпазно средство. Шлемовете са забранени. Може да се носи шлем само, ако под него е поставена маска”, разказват още шопинг маниаците.

Без да притесняват тъговците и клиентите, полиция броди по откритите пазари. Там, където има сергии и масово струпване на много хора, униформени следят за спазване на мерките. Те не правят компромис и глобяват наред.

В средата на ноември областният Лекарски съюз в Одрин поиска границата с България да бъде затворена. Причина за това бе рязкото увеличение на болните в областта. Според медиците причина за това е потокът от пазаруващи от България.

В крайна сметка правителството не прибягна до крайната мярка, но пък въведе допълнителни и още по строги правила. Въведен бе комендантски час – от 10:00 до 20:00 часа. През този диапазон нашенците могат да пазаруват и свободно да се движат из Одрин.

Заведенията за обществено хранене бяха затворени за посетители. Последните могат да купуват храна, без консумиране на място.  Ресторантите опаковат деликатесите в кутии, които освен в колата или класическото „на капака” , другаде не може да бъдат консумирани.

И въпреки многото мерки, туристите не се отказват от евтината дестинация. Продължават да се събират заявки за организирани екскурзии или споделено пътуване.