По време на най-страшния пик на епидемията от коронавирус в Китай Светослав Хаджийски се намира на около 500 км от Ухан. 

Той се оказва един от хилядите туристи, блокирани там и описва как е успял да се спаси, без да се зарази с коронавирус. 

Светослав Хаджийски описва преживяванията си във Фейсбук и призовава българите да спазват карантината, защото нещата са наистина сериозни.

Ето какво пише той:

,,Много мои познати не знаят, но между 21.02. и 27.02.2020 г. аз бях в Китай на 500 км. от Ухан. Точно по това време се достигна пикът на заразените и загиналите от коронавирус в страната.

Въведените мерки за предотвратяване на по-нататъшно разпространяване на заразата бяха изключително строги. Носенето на маски беше задължително, излизането без важна за обществото причина беше забранено, работеха само аптеки и някои хранителни магазини.

Аз, като чужденец без доказана история на предвижване, имах право да стоя в хотела или да се разхождам по празните улици без да влизам никъде другаде освен в супермаркетите.

Имах вечерен час 20 часа и ми мереха температурата 2 пъти дневно. Бях оборудван с възможно най-качествени маски с активен въглен и сменяеми филтри, които не пропускат по-големи молекули, камо ли вируси.

Престаравах се със спазването на мерките. Ходех с един спиртен спрей и пръсках всичко преди да го пипна, вкл. и ягодите, които си купих веднъж.Тогава имах много време за мислене. Мислих за живота, за това кое е добро и зло, за западната и източната цивилизации и за какво ли още не.

На връщане летях през Банкок с китайска авиокомпания (други вече почти не летяха). В самолета всички китайци и аз бяхме като хирурзи пред операция, само една британка беше без предпазни средства, с две малки деца, които пълзяха по пътеката и си ближеха ръцете.

Всички ги наблюдавахме изумено. Прехвърлих се на катарски самолет, пълен с весели млади хора, без никакви предпазни средства. Те идваха от Китай, Виетнам и къде ли още не. Само аз и китайските пътници бяхме с маски, а останалите ни гледаха с насмешка.

Гледах всичките тези хора и си мислех дали си дават сметка, че само след няколко месеца усмивката ще е изчезнала от лицата им и точно те ще са причината за срива на световната икономика. Даже започнах да ги гледам някак сърдито и обвиняващо, но едва ли някой го забелязваше зад маската.

Когато се прехвърлих на третия самолет Доха-София, само аз бях с маска. Казах си: нормално, Бай Ганя е винаги най-ербап. Когато се върнах, спазих стриктно карантина и щом излязох от нея, се изследвах за коронавирус по най-надеждния метод, за да съм сигурен, че няма да заразя някой. Не бях заразен.

Моля да си вземете бележка от моя опит!

Според мен китайското правителство никога не би предприело подобни мерки, които сринаха икономиката на Китай с 20%, а автомобилната им индустрия с 80%, ако не съществуваше огромна опасност за здравето на населението, и съответно - за съществуващия обществен ред. Докато бях там, графиката достигна платото и заразените започнаха да намаляват.

Това означава, че тези мерки бяха ефективни и следователно правилни. Не се тупайте в гърдите колко сте смели и находчиви в заобикалянето на мерките! Бъдете още по- взискателни към хигиената си и се дистанцирайте максимално от околните. Това е начинът всичко това да свърши възможно най-бързо.

Тези които твърдят, че това е обикновен грип, бих ги попитал защо не стигат лекарите и болниците в Италия и Испания тогава. Защо са стигали миналата зима, а сега във Франция изграждат военно- полеви болници. Опомнете се! Това не е шега.''