България и още 11 страни-членки на Европейския съюз (ЕС) пледират да отпадне задължението за възстановяване на суми при отменени полети и вместо това да се предоставят ваучери за бъдещи пътувания, съобщи Ройтерс.

Европейските авиокомпании започнаха да разчитат на помощи от държавите, причина за което е наложената карантина. Разпространението на коронавируса принуди авиопревозвачите да приземят своите флоти за вече повече от месец, пише Монитор.

Затова транспортните министри на България, Белгия, Кипър, Чехия, Франция, Гърция, Ирландия, Латвия, Малта, Нидерландия, Полша и Португалия се обърнаха към Еврокомисията за временна поправка на правилата. В общо обръщение страните молят не само за поправка, но и за създаването на ваучери, вместо на компенсации при определени условия.

Ваучерите ще са валидни за даден период от време и ще включват правото на компенсация, ако не са използвани преди края на годността си. Предвижда се да се осигури и защита в случай на фалирал превозвач. Според министрите това решение ще помогне на компаниите и в същото време ще осигури по-добра защита на пътуващите.