Изтръпнало от страхове заради задълбочаващата се икономическа и социална криза, както и от посланията на управляващите за нов властови мандат, тези дни българското общество стана свидетел на поредните гротескни явления. Това заявява в коментар пред Дойче веле Георги Папакочев.
В края на седмицата построеният специално за конгресите на бившата комунистическа партия „Национален дворец на културата” в София се беше превърнал в истинско Вавилонско стълпотворение. Хилядите посетители на традиционните за този сезон разпродажби на дрехи и кинкалерия се блъскаха по входовете на овехтялата и неподдържана сграда с костюмираните делегати на поредния партиен форум на управляващата социалистическа партия, преминавайки под гордите надписи на фасадата „Създаваме по-добро бъдеще” .
„Произведено в България”
Произведеното в България през уикенда „по-добро бъдеще” придоби конкретни очертания с преизбирането на познатите „делегирани” лица във висшето партийно ръководство - двамата изгонени от правителството на Станишев под натиска на ЕС с подозрения за корупция бивши министри, както и новата „звезда” на партията - настоящият директор на Международния панаир в Пловдив, чието израстване в партийните редици, започнало от свинекомплекса в село Маноле и преминало през доходния хранителен и туристически бизнес, го „изстрелва” само за броени месеци до зам.-председателския пост на БСП в Града на тепетата. Същият този много забогатял пловдивски европеец нарича себе си „успял бизнесмен” и категорично отрича, че е олигарх.
За разлика от природата, която с първата си зимна виелица създаде известен дискомфорт на делегатите на партийния форум, известните със своята демократичност и либерализъм български медии осигуриха
по стъпките на политическия елит...трогателно безкритичен уют и „покритие”  на събитието. Дори повече – според експерти самата Комисия по досиетата е взела безпрецедентното досега решение да не нарушава добрия тон на конгреса и да отложи огласяването на бившите агенти от БНТ за тази седмица – събитие, очаквано с твърде голямо любопитство. А за да няма никакви медийни изненади от типа на „лично отмъщение”, един от гледаните телевизионни канали най-сетне реши да отърве аудиторията си от екранното присъствие на известен доносник на комунистическите тайни служби, а напоследък прочул се и като изнудвач, който от доста години „под прикритие” се подвизава в ефира като телевизионен журналист.
Най-гротескни през тези дни, обаче, изглеждаха актьорите в голямата публична драма – обикновените български граждани. Шашардисани от надвисналите върху тях ценови лавини на парно, електроенергия, храни, ужасени от надигащата се вълна от уволнения, отвратени от корумпирания си и крадлив политически елит и напълно нестабилни върху скованите от непочистения лед улици, те безуспешно се опитваха да се преструват на нормални и усмихнати. Дори на път за болницата с изпочупени от подхлъзванията ръце и крака. /БЛИЦ