Премиерът Бойко Борисов отбеляза на брифинг в МС, че зад всяка предложена мярка стои огромен колектив, извършващ огромен обем от работа. Той благодари на всички, подпомагащи процеса, и изтъкна, че някои работят без заплата.

"Има много непознати неща, които коронавирусът носи със себе си. Просто учените не го познават и науката не може да даде точна рецепта", каза премиерът. 

"Паралелно от вчера работим, може след няколко дни да ви представим, как ще си изградим производство на тестове, няма да станат за 10 или 20 дена, но за няколко месеца. Навремето България е имала такива възможности.

Нали коронавирусът има разновидности, мутации, няма да се размине. Щом ни е навлязло в организмите на света, как ще се преобразува в последствие. Както започнахме да си произвеждаме очила, шлемове, маски, така ще започнем и тестове да си произвеждаме", уточни Борисов.

"Много ни притеснява това, че за радост ниската заболяемост и ниската смъртност сравнено с другите страни, адски много успокоява хората. Усещането ми е, че си мислим, че това ще свърши. Усещането ни е, че едва ли не е шега. Огромната част от българите - да не кажа, че доверието в нас ни е накарало само, гледат какво става по другите страни, и разбират, че трябва да се спази единственото доказано до момента правилно действие - дистанцията", уточни премиерът. 

"Колегите в Австрия говорят само в бъдеще време. Курц излиза и казва в бъдеще време, но малко по-обозримо. След 2 седмици, след 3 седмици, в средата на май... Но това успокоява. Тези, които сме били войници, знаем как броиш дните до уволнението. Психически го приемаш. Ако нямаш дата, цялата войска спихва", каза още Борисов.

"Под 1% се движим в момента. Добрата новина в тъгата е, че починалите хора са с тежки заболявания. Но ние имаме много такива хора у нас. Рисковата група е много голяма. И, ако я изпуснем и вълната влезе в болници, щетите ще са катастрофални", каза Борисов.

"На Великден и аз ще викам колкото имам глас от терасата: "Христос Воскресе". Не може владиката да каже: "Затварям църквата". Това е все едно ген. Мутафчийски да каже "Не ходете в болници, а се лекувайте при шамани".

"Моля ви, който не умира да отиде в църква, да го направи от терасата. Бог ще ни разбере, че сме действали умно. Взели сме мерки да не се раздават върби. Младен Маринов ми докладва, че работят в тази посока", добави той. OЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!