Според мен хората не толкова загиват от COVID-19, а точно заради неуредиците в нашата здравна система. Това заяви Николай Недев, син на мъжa от Стамболийски, който почина, разкарван от болница в болница в Пловдив. Припомняме, че накрая мъжът е бил прехвърлен в Окръжна болница, където лекарите са отказали го приемат.

"Баща ми имаше шанс да оцелее в периода, когато го върнаха от Окръжна болница. В тези 24 часа, до които бе приет в болница "Иван Рилски", състоянието му не бе толкова критично", каза синът на починалия.

На въпрос дали баща му е бил за хоспитализация първо в болница "Св. Георги" и после, когато е бил насочен към МБАЛ-Пловдив, Николай отговори: "Личната лекарка звънна на линейка. През цялото време и в линейката той бе на кислород, демек положението не е било нормално. След това
като не можаха да намерят място в "Свети Георги", след разговор в Окръжна болница, го насочиха там за прием".

"От "Свети Георги" до Окръжна болница той постоянно беше на кислород. Вече как и защо са преценили, че не е за прием, не знаем. В документа от "Свети Георги" изрично е записано, че се изпраща за прием след разговор с РКЦ и Окръжна болница", добави той.

Жената на починалия мъж и майка на Николай заяви, че никой не е говорил, че съпругът й има COVID-19.

"След като бе насочен към Окръжна болница, в документите, които му дадоха, бяха и двете опаковки от отрицателните тестове. В окръжна болница обаче така и не можахме да видим никого или някой лекар да излезе и да ни обясни аргументирано защо този човек трябва да се върне обратно вкъщи", каза тя.

На въпрос какво пише в смъртния му акт тя отговори: "Изброени са три от сърдечните му заболявания и на четвърто място COVID-19".

Николай добави, че нямат претенции към лекарите от "Свети Георги" и лекарите от "Иван Рилски", а към тези от Окръжна болница, които са отказали да приемат баща му.