"Случаите на заразени вече са 107. Твърде амбициозно е да се направи блокада в цялата страна. Във всички страни бяха затворени градовете с най-интензивна зараза. Ние затворихме Банско, но едно е София, друго е един малък град", това заяви ген. Венцислав Мутафчийски пред Нова тв. 

"Ситуацията е динамична и това са допустими сценарии. Разширяваме обхвата и трансформираме цели болници, за да се пригодят", каза още шефът на ВМА.

"Великобритания наложи изключителни рестрикции. Нещата вече се случват. Нашите мерки са изключително адекватни и изпревариха много страни. Испанската и британската преса ни дадоха за пример", допълни той.

"Парадоксално е, че всички мерки са насочени към опазване на живота и здравето на възрастните хора. Те са таргета на коварния вирус. Младите хора са изключително дисциплинирани и съм много приятно изненадан от мобилизацията им. Отправям вербално апел: Стойте си по домовете! Дайте ни шанс да ви спасим! Може да се наложат по-твърди мерки, но това поставя доста сериозно изпитание", каза ген. Мутафчийски.

Той сподели, че може да се наложат по-строги мерки за възрастните хора, но това изисква изключително тежка логистика за изхранването им и подкрепата към тях.

"Заразените от коронавирус не са прокажени. Недейте да ги сочите с пръст. Те имат нужда от нашата подкрепа", заключи той. 

БЛИЦ припомня, че по-рано днес шефът на ВМА обяви, че случите на заразени с короанавирус у нас са 105.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!