Нито един водач на МПС, който вече е преминал или ще премине по републиканските пътища в границите на Столичната община, няма да получи фиш и да бъде глобен за липса на винетка, въпреки че формално такава е необходима и вече има контрол. Това увери председателят на УС на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) Георги Терзийски.

БЛЦИ припомня, че по-рано днес премиерът Бойко Борисов сериозно се разгневи заради случилото се. Министър-председателят попита шефа на АПИ "защо му правят тези нормеца и изкарват хората на улицата заради глупости", а веднага след това го предупреди, че може да се "разправи бързо с него" и го изгони от заседанието на Министерския съвет.

Терзийски обясни, че е въпрос на време и на договорка на финансови параметри между Столичната община и Пътната агенция да отпадне нуждата от винетки по Северната тангента, пътя за Банкя, за Нови Искър, Самоковско шосе, пътя за Мало Бучино, за Божурище и всички републикански пътища, по които се стига до населени места в рамките на Столичната община.

Предстои подписване на споразумение между Агенция "Пътна инфраструктура" и Столична община, в което ще е посочено за кои участъци от републиканската пътна мрежа на територията на общината няма да е необходима винетка.

Терзийски посочи, че Столичната община е изразила своята готовност да финансира разходите по поддържането на участъците, за да се гарантира и доброто им експлоатационно състояние.

Споразумението между АПИ и Столична община ще се подпише, след като Министерският съвет приеме промени в Списъка на републиканските пътища, за които се събира винетна такса. По този начин жителите от крайните квартали на столицата ще могат да ползват участъците от пътната мрежа без да необходима е-винетка, поясни той.

Председателят на АПИ отбеляза, че в разговорите със Столичната община е обсъждана и възможността по какъв начин след 1 март, когато стартира тол таксуването за тежкотоварните камиони и автобуси над 3,5 тона, да бъдат таксувани всички превозни средства на градския транспорт в столицата.

"Участъците, за които сме уточнили, че няма да се изисква винетка, не са освободени от таксуване за изминато разстояние", поясни той.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!