Имахме два варианта за премиер, първият беше за партийна кандидатура. Ние искаме да има редовно правителство. Това каза на брифинг експремиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. Той допълни, че президентът управлява вече година-две и играе ролята и на премиер, и на президент.

"Аз отново направих крачка назад. Депутатите бяха много против, но решихме, че това е по-правилно за държавата и изхода от тази вече перманентна политическа криза. Мога да се обзаложа, че избори ще има и през май", допълни Борисов. 

"Не е честно само да упрекваме президента. Последният, който може да се заподозре в симпатии към Радев, е ГЕРБ. Да не се правят на това, което са. Затова предприехме варианта една безспорно гражданска кандидатура, далече от нас и от другите - доказан, умен, успял и с гражданска позиция и патриот, критичен, доказан като образование, знания и умения, връх в неврохирургията човек", изтъкна лидерът на ГЕРБ.

Според Борисов всички партии изпадат в изолация една по една. 

Той припомни, че по време на управлението на ГЕРБ германският канцлер е давал България като пример за преодоляване на мигрантската криза. 

"България изглежда изключително зле отвън - политическата криза, липсата на редовно правителство, с тези упреци към други държави, никога не бих позволил и бих се намесил да кажа не, така не се прави. Ние сме изпуснали тези две години борбата с нелегалната миграция.

Новите затънаха реално в корупция и българите плащаме газ, бензин, нафта, олио, на непосилни цени с 1% ръст на БВП според МВФ, Световната банка, БНБ, ЕК. Гърците са с 6%. Но тези две години нямат и план за възстановяване, а Мицотакис си взе парите", заяви още Борисов.

Той категорично заяви, че не е истина, че ГЕРБ се занимава само с изборния кодекс.

"Приехме редица закони, за F-16, за компенсация на бизнеса, за КПКОНПИ мина на комисия, удължихме закона за бюджета, приехме за оръжието за Украйна и т.н. Тези за 6 месеца внесоха един закон и сега говорят, че за една седмица сме говорили за изборния кодекс. Ние си ги победихме с техните машини и с техните вътрешни машини, откраднаха, но пак си ги бихме с близо 6 процента разлика", заяви Борисов.

"Сега партии с 12% са с претенции да управляват или петите и шестите дават акъл на първите. Ние щом сме различни партии, значи сме различни, не би трябвало по презумпция да правим коалиции. Много неща свършихме и много ще свършим, това е най-работещият парламент", заяви още експремиерът.

"Две години тия некадърници нямат план. Това не е ли факт? Представяте ли си да управлявахме ние и да ни питате защо няма План за възстановяване.

Какво е казал президента Радев от Албания? Партията на Промяната са шарлантания. Това не го казвам аз. "Беше грешка да допусна такива хора да откраднат надеждата за промяна". Това не са мои думи. Това отдавна съм казал, че не е само грешка", коментира още бившият премиер. 

Борисов отбеляза, че е благодарен на депутатите от ПГ ГЕРБ, че са го разбрали, когато е взел решението да не бъде кандидат за премиер. 

"Не го убедих трудно, защото съм говорил с Габровски и когато бяха президентските избори. Ние търсихме безспорен граждански кандидат. Такъв авторитет. Излекувал е поне 10-15 хиляди души от тежки травми. Честно ви казвам, стига давали акъл. Айде, ние също сме граждани. Партиите са сбор от граждани. Хайде заедно да изтеглим каруцата от тресавището.

Когато казах на Радев, че двама по-добре теглят каруца, той избра да я тегли с Киро и Асен. Плаща за грешките си. Аз платих за много от моите грешки и затова като партия се обновяваме и се опитваме да бъдем различни", допълни той. 

"Откакто аз съм 20 години главен секретар, кмет, това в момента е най-работещия парламент", категоричен е Борисов. 

Той заяви, че не му се е налагало да убеждава Габровски да приеме мандата. 

"Ако им се ходим на избори, ще отидем март месец. Не може да ми предлагаш закони, но да не взимаш управлението. Има ли смисъл от проектозаконите на Кирил Петков, който иска да вземем от Радев службите, да ги прехвърлим на Гълъб Донев, а той се назначава от Румен Радев", попита Борисов. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук