Бойко Борисов е на посещение в Пловдив. Премиерът присъства първо на връчването на бойното и представителното знамена на Съвместното командване на специалните операции и честване празника на гарнизон Пловдив.

Тържествената церемония започна в 09:30 часа на площад "Съединение".

Освен премиера, на събитието се очакват вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната Емил Ефтимов, командира на командването на специалните сили на САЩ в Европа, командирите на специалните сили на съседните държави, командири на военни формирования, представители на местната и държавната власт.


"Здравейте парашутисти", обърна се  Борисов към строя. Премиерът разгледа на бързо на таблета снимки как вървят инфраструктурни обекти.Самото освещаване на знамената пък бе извършено от пловдивския митрополит Николай. Той на свой ред призова за божията закрила на всички. Той нямало да е тук, ако не го бил поканил ген.-майор Матеев.

Дошъл и по друга причина - че в състава на специалните сили и в плодивския гарнизон няма атеисти. Според него няма човек, който се  е посветил да брани отечеството и да бъде атеист.

Увери премиера Борисов, че под командването на ген. Матеев, тази войска била най-силно въоръжена - с вярата в Бога и с любовта към Отечеството. "Кръстът е знамето на мира", каза той и добави: "Армията ни е достойна и жива и затова страната ни ще пребъде".

"Без Господ нищо не може да се направи. Когато имаме вярата в себе си, тогава сме непобедими", каза на свой ред премиерът.

"Не беше лесно да направим още една такава структура. Защото и за вас трябва бойни машини. 300 000 патрона вече имате. Казармата се строи. На 18 март, когато е празника, вече ще си бъдете в новата сграда", каза Борисов, поздравявайки военните. 

Всичките имате жени деца родители, тренирайте да оставате винаги живи и здрави. Да не дава Господ нещо, ако се случи, войската на която най-много разчитаме, е тази. Военните конфликти показват, че това са тези които вършат най-много работа. Имаме други много скъпи въоръжени сили, но тези са долу и вършат работа. Затова се пазете и честит празник", каза още премиерът. 

„Радостни сме , че церемонията ще се проведе в деня, когато  отбелязваме и празника на Пловдивски гарнизон“,  подчерта по-рано командващият генерал майор Явор Матеев:

„Началото идва от знаменитата победа при Крилолак по време на Междусъюзническата война. Горди бяхме да възстановим преди 5 години този празник. 1938 година в този ден са връчвани новите бойни знамена на тогавашните пловдивски полкове.

Решихме да го свържем с историята и смятам, че ще останем като част от тази история - че и ние на тази дата след толкова много години получаваме нашите нови бойни представителни знамена".