Телевизия bTV в неделния си сутрешен блок с водещ Жени Марчева направи реклама на кандидата за евродепутат Васил Гюров е кандидат за евродепутат от Коалиция „Демократична България“.

Доказателство за това е изписания на екрана в първата минута на интервюто „Васил Гюров - кандидат за евродепутат от Коалиция Демократична България“След това надписът бе сменен с друг: „Семейно интервю – кандидатът за евродепутат Васо Гюров и Мария Кавлакова“. Този надпис бе изписан на екрана през цялото време на разговора, който продължи около 14 минути.По време на предаването, при общ кадър, в студиото се виждаше екран, на който беше изобразено знамето на Европейския съюз и ръка, която пуска бюлетина в изборна урна.

Това изображение на екрана, заедно с показването на г-н Гюров и намиращия се в долната част на екрана надпис „Семейно интервю – кандидатът за евродепутат Васо Гюров и Мария Кавлакова“, показва пряка политическа агитация от страна на bTV в полза на кандидата г-н Васил Гюров, указващ на зрителите за кого да гласуват.

Въпросите на водещата и анонса, че г-н Гюров е представител на „зелените“ в Коалиция „Демократична България“ заблуждава зрителите. Това е видно от окончателното влязло в сила решение на СГС, с което осъжда ПП „Зелените“ да преустанови носеното и служенето с наименованието Политическа партия „Зелените“, с което се отнема от Политическа партия „Зелените“ името „Зелените“, като придобито незаконосъобразно.

За тези нередности сигнализира Димитър Славейев Канариев, кандидат за евродепутат от Коалиция „Патриоти за Валери Симеонов“.

Той е изпратил сигнал – жалба до Централната избирателна комисия.

Ето и самото писмо до ЦИК

"ДО:
ЧЛЕНОВЕТЕ НА ЦЕНТРАЛНАТА
ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ

Уважаеми членове на Централната избирателна комисия,
С настоящето писмо изпращам на Вашето внимание следния сигнал:
Днес, 12.05.2019 г. по телевизия БТВ, в предаването „Тази събота и неделя“ с водеща Жени Марчева бе излъчен разговор с г-н Васил Гюров. Разговорът бе с акцент, че г-н Васил Гюров е кандидат за евродепутат - № 12-ти в листата на Коалиция „Демократична България“. Доказателство за това е изписания на екрана в първата минута на интервюто „Васил Гюров - кандидат за евродепутат от Коалиция Демократична България“, след това надписът бе сменен с друг: „Семейно интервю – кандидатът за евродепутат Васо Гюров и Мария Кавлакова“. Този надпис бе изписан на екрана през цялото време на разговора, който продължи около 14 минути. По време на предаването, при общ кадър, в студиото се виждаше екран, на който беше изобразено знамето на Европейския съюз и ръка, която пуска бюлетина в изборна урна. Това изображение на екрана, заедно с показването на г-н Гюров и намиращия се в долната част на екрана надпис „Семейно интервю – кандидатът за евродепутат Васо Гюров и Мария Кавлакова“, показва пряка политическа агитация от страна на БТВ в полза на кандидата г-н Васил Гюров, указващ на зрителите за кого да гласуват.

Въпросите на водещата и анонса, че г-н Гюров е представител на „зелените“ в Коалиция „Демократична България“ заблуждава зрителите. Това е видно от окончателното влязло в сила решение на СГС, с което осъжда ПП „Зелените“ да преустанови носеното и служенето с наименованието Политическа партия „Зелените“, с което се отнема от Политическа партия „Зелените“ името „Зелените“, като придобито незаконосъобразно.

От справка на регистрираните кандидати в изборите за членове на Европейския парламент от Р. България на 26.05.2019 се вижда, че в Коалиция „Демократична България“ не участва ПП „Зелените“. Единствена допусната до надпреварата е ПП на Зелените, която не участва в тази Коалиция, а се явява самостоятелно.

Представям Ви явни доказателства, че това е агитационно аудио-визуално средство на БТВ. По тази причина считам, че БТВ е нарушила чл. 183, ал. 2, като не е спазила изискването на Изборния кодекс - 10% от екрана да бъде зает от обособен в отделно поле надпис „Купуването и продаването на гласове е престъпление“. Освен липсата на такъв надпис, по време на предаването не съществуваше и дикторски глас, като аудио средство, който да изчита този надпис. Също така чрез тази аудио-визуална агитация бе нарушен и чл. 183, ал. 4, която забранява използването на агитационни материали, които застрашават живота и здравето на гражданите, частната, общинската и държавната собственост и т.н. Като доказателство прилагам снимка показана на телевизионния екран с табела доказваща, че това е частен имот, а в същото време госта като кандидат за член на Европейския парламент от листата на Коалиция „Демократична България“ внушаваше на зрителите, че това е национална природа. Това е пряк призив за национализация, което застрашава частната собственост. Частната собственост е индивидуално право, защитено от Конституцията на Р. България и не може да бъде заличавано с твърдения „разиграване на хиляди български граждани“.

В края на интервюто, водещата на предаването доказва, че това не е просто семейно интервю, а предизборно такова, като отправя към г-н Васил Гюров въпроса защо му е на един човек като него да става политик и да отива в Европарламента!

Уважаеми членове на ЦИК,

Считам и се надявам, че ще спазите Изборният кодекс, ще разгледате на Ваше заседание сигнала с неоспоримите доказателства, съдържащи се в аудио-визуалното средство и ще вземете решение за санкциониране на телевизия БТВ според закона.
Нямам информация дали това аудио-визуално средство е било платено на БТВ, защото БТВ не излъчи надпис „Платен материал“ във връзка с чл. 179 от Изборния кодекс.

БТВ по закон е възможно да направи дарение чрез аудио-визуално средство излъчено по нейния ефир. Това дарение трябва обаче да бъде остойностено, за да може Коалиция „Демократична България“ да спази чл. 165, ал. 1, т. 3, чиято разпоредба задължава коалициите участващи в избори за членове на Европейския парламент от Р. България, да имат общо финансиране до 2 000 000 лв.   

Ако не съществува и официално дарение от БТВ към Коалиция „Демократична България“, то това е чиста форма на скрито незаконосъобразно финансиране от БТВ към Коалиция „Демократична България“, участваща в евроизбори 2019. Поради липса на задължително съобщение по чл. 179 в аудио-визуалното средство на БТВ, излъчено на 12.05.2019 г. от 08:58 ч., приемаме че аудио-визуалното агитационно средство не е било платено. Поради това, отправям искане към Централната избирателна комисия, да изиска от БТВ договор за дарение предназначен за Коалиция „Демократична България“.
Изразявам своето дълбоко уверение, че Централната избирателна комисия е гарант за прозрачна, равноправна и законосъобразна предизборна кампания.

С уважение, 
 
Димитър Славейев Канариев

Кандидат за член на Европейския парламент от Р. България в изборите за членове на Европейски парламент от Коалиция „Патриоти за Валери Симеонов“