Докато е бил председател на Върховния касационен съд Лозан Панов е бил в приятелски отношения с разстреляния Мартин Божанков-Нотариуса. Това става ясно не само от излезли наскоро записи, но и от протокол по дело на съдия Владислава Цариградска, с който БЛИЦ разполага.

В заседанието от 14 януари 2020 г. в наказателното производство, Мартин Божанков, който е ответник заявява пред съда:

"Мога да ги предам аз думите на свидетеля. На мен и адв. Атанасов и още пред три лица свидетелят сподели, че е успокоен, че Председателят на настоящият съдебен състав (съдия Цариградска-бел.ред.) е взел предварително решение, как ще се развие хода на делото, че делото ще бъде загубено, че експертизата, която ще се представи днес ще бъде в пъти завишена, че изпитва ужасен страх, защото знае коя е Председателят на състава, било му е казано. Също така сподели и с мен, че омразата на председателя на състава към мен и адв. Атанасов произхожда от това, че ние сме в близки приятелски отношения с лице, което заема висок пост в съдебната власт.

Пък аз не крия, че съм в приятелски отношения и с Лозан Панов, който също е на снимка с Г-жа Владка, видях го от медиите и не се срамувам от това, познавам и двамата, от което аз бях, малко е да се каже учуден и сащисан, от това което чуха ушите ми. Свидетелят няма защо да си измисля според мен, за да ме потърси и да ми сподели това нещо.

Разкритието на БЛИЦ бе предшествано от разпространен запис по същата тема, в който уж голямата и независима телевизия - BTV реши да заличи от сайта си името на Лозан Панов, когото Мартин Божанов сочи за свой близък приятел при скандала със съдия Цариградска!

Това предизвика реакцията на известния журналист Евгени Петров, който изригна в социалните мрежи по адрес на телевизията: "Записът ви е попадение, което майсторски сринахте. Съобщете името и търсете Лозан Панов за коментар, така се прави и у нас и по света. Просто е".

От години из кулоарите на Съдебната палата се носят слухове за симбиозата между Нотариуса и ВКС по времето на Панов. Протоколът от съдебното заседание, който днес БЛИЦ публикува изважда на бял свят личното признание на Мартин Божанков, че е приятел на Панов.

Същият този Панов, който "психодесните" развяха като знаме на морала и номинираха за президент! През целия си мандат, председателят на ВКС се ползваше не само с протекцията на Съюза на съдиите в България, но и бе медийно обслужван от кръга "Капитал" и BTV, чийто студия се превърнаха в негов втори дом.

Телевизията, която проповядва мотото, че е на всички гледни точки се опита да скрие Панов от скандала с Нотариуса и сега дължи обяснение пред аудиторията си.

Но това е само "капка в морето". 

Сега на ход е председателят на парламентарната комисия, която разглежда казуса с влиянието, което е имал Нотариуса върху съдебната власт. 

Въпросната комисия се води от превърнатия в икона от "Да, България" и ПП Никола Минчев. И за да докаже, че е напълно безпристрастен, Минчев незабавно трябва да покани на изслушване Лозан Панов.

Само по този начин Минчев може да покаже, че за него на първо място е истината, а не двойния морален стандарт и криенето по ъглите.

Днес Христо Иванов излъга BTV като не се яви в сутрешния блок, който винаги е бил изключително любезен към него. Защо ли? Може би защото се страхува случайно да не го попитат за релацията Лозан Панов-Мартин Божанков!

Истината, обаче няма как да бъде скрита! И затова Панов, който към днешна дата е съдия във ВАС, още днес трябва да бъде привикан за обяснения пред най-висшия държавен орган - Народното събрание!

Ивайло КРАЧУНОВ

 

 

0_ГР-334-2018гчл19ал3ЗЗД-3_240221_072515_240221_075007 by Blitz bg on Scribd

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук