С началото на летните горещини се появиха немалко сигнали за змии в градски условия. Какви са опасностите и правилните реакции при среща с влечуго коментира зоологът и херпетолог д-р Емилия Вачева пред Nova News.

„Случаите на поява на отровни змии в градска среда са изключително редки. По-вероятно е да срещнем различни видове смоци и водни змии”, каза д-р Вачева.

По думите ѝ няма обективна опасност при срещата със змия. „Змиите се плашат от човека, тяхната реакция е да избягат”, добави тя.

„В България има два вида отровни змии - пепелянка и усойница. Усойницата може да се срещне единствено високо в планините, докато пепелянката – почти навсякъде в ниските, диви места”, обясни д-р Вачева.

Според зоологa отровните змии няма как да се сбъркат заради вълнообразната ивица по цялата им дължина, която е „много характерна”.

"Ако видим отровна змия, трябва просто да се отдръпнем”, каза експертът.

„В случай на ухапване от неотровна змия, трябва да реагираме като при всяко нормално нараняване. Нищо няма да се случи”, каза още херпетологът. Според нея змиите не нападат, ако не са провокирани.