Поне три случая от различни точки във Врачанско може да докарат първата положителна проба от коронавирус на територията на областта, съобщава BulNews.

Въпрос на дни – от един до три, е да стане ясно дали коронавирусът вече е в Козлодуй, Враца или Мездра.

Жена на около 70 години от село Дърманци е била приета в петък в МБАЛ в Мездра в тежко състояние и съмнение за заразяване с Covid-19. Тя се е върнала наскоро от Германия. Била е приета със сърдечна аритмия, кашлица и повръщане.  Взети са и проби, които са изпратени в София.

Пациентката е стресирала сериозно персонала на болницата в железничарския град. Засега е изолирана в отделна стая, като тепърва ще се преценява къде да бъде карана – в инфекциозното отделение в Бяла Слатина или направо към София. Тя се намира и в 14-дневния карантинен срок.

В края на седмицата жена от Козлодуй е била изследвана за коронавирус, след като е показала клинична картина, характерна на заболяването.

Пробата е откарана със съдействието от страна на РЗИ – Враца към София.

В петък екип с предпазни облекла е взел проба и от пациент в  Специализираната болница за пневмофтизиатрични заболявания във Враца. До този момент няма официално потвърждение и на информацията, че болен от бившия Тубдиспаснер е бил изведен и откаран към инфекциозното отделение на болницата в Бяла Слатина.

По официална информация от РЗИ – Враца хората под карантина в областта са над 50. Регионът е заобиколен от огнища, в които има констатирани положителни проби - Плевен, Монтана и София.